VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Amerikaanse leger bezorgt TenCate ijzersterk vierde kwartaal

TenCate, fabrikant van technisch textiel, heeft de vaart er weer goed in zitten. Naarmate 2010 vorderde gingen de resultaten steiler omhoog. Vooral het Amerikaanse leger is gul met orders voor de beschermingsmaterialen van het bedrijf uit Almelo.

De standaard (vlamwerende ) bescherming voor Amerikaanse militairen in Irak en Afghanistan heet TenCate Defender™ M. In het vierde kwartaal verdubbelde alleen al de omzet van dit product tot circa 60 miljoen dollar. En de vooruitzichten zijn goed.

Medio januari liet TenCate al weten dat het hoge orderniveau bij de beschermende weefsels zich tot in het derde kwartaal van dit jaar zich zal voortzetten. TenCate Defender™ M krijgt ook steeds meer toepassingen zoals de oproerpolitie en wordt in steeds meer geografische markten verkocht.

voorziet dit jaar grote orders voor voor Defender ™ M van niet–Amerikaanse overheden. Verder is er veel vraag naar Ten Cate’s armourcomposieten voor beschermplaten voor voertuigen.

Jaarcijfers 2010
Vooral door de Amerikaanse legerorders was in de tweede jaarhelft sprake van een fraaie autonome omzetgroei van 16 procent. Over het gehele jaar bedraagt de autonome omzetgroei 10 procent.

Het is jammer dat het bedrijf geen exacte cijfers verschaft over dit soort afzonderlijke activiteiten. Aangenomen mag worden dat het Amerikaanse leger het bedrijf qua winstgevendheid geen windeieren legt. In het vierde kwartaal boekte TenCate een nettowinst van 11,6 miljoen euro, tegen nog een verlies van 4,5 miljoen euro het jaar ervoor.

Bezien over het gehele jaar wordt het herstel breed gedragen. De nettowinst is het afgelopen jaar bijna verdubbeld tot 46,0 miljoen euro (1,84 euro per aandeel). TenCate stelt voor 40 procent van de winst uit te keren, wat neerkomt op een dividend van drie kwartjes per aandeel. Het winstniveau van 2008, zijnde 51 miljoen euro, ligt weer in handbereik.

Positief over 2011
Op basis van de gunstige orderontwikkeling is TenCate positief over 2011. De onderneming is dan weliswaar sterk afhankelijk van overheidsbestedingen, maar de materialen die het levert voldoen in een grote behoefte.

Het optimisme geldt voor vrijwel het gehele productassortiment. Het bedrijf ontwikkelt ook telkens nieuwe toepassingen. Zo heeft het een gepatenteerd concept om legervoertuigen beter tegen bermbommen te beschermen.

De terugval in de vliegtuigindustrie is gekeerd en er is sprake van een stevig herstel bij de kunstgrasactiviteiten. TenCate acht zich in staat eerdere technologische ontwikkelingen op het gebied van kunstgras beter aan de man te brengen. Positief is TenCate ook over de armourmarkten in Europa en de Verenigde Staten. Verder voorziet het groei in de Aziatische en Zuid-Amerikaanse markten voor geotextiel (kustbescherming) en beschermende weefsels.

Al met al ook een breed gedragen voortgaand herstel van de business. Voor dit jaar rekent het bedrijf op een verdere groei van de omzet en de winst. Dat is uiteraard nog wat vaag, maar een overtreffen van de winst van 2008 moet er dit jaar wel inzitten.

Beleggers zijn te spreken over het snelle en krachtige herstel bij TenCate. Het bedrijf lijkt dan ook goede papieren te hebben voor de toekomst.
Gerelateerde artikelen