VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voorzichtigheid troef bij bouwers BAM en Heijmans

Door de nog altijd magere perspectieven voor de Nederlandse woningmarkt durven de bouwgiganten BAM en Heijmans nauwelijks optimistischere geluiden te laten horen voor het komende jaar.

Het gaat al lange tijd beroerd in de Nederlandse woningmarkt. Zowel BAM als Heijmans zijn hierin zwaar vertegenwoordigd en worden er flink door geraakt.

Inclusief een forse afwaardering van 127 miljoen euro op projectontwikkelaar AM leed BAM het afgelopen jaar een verlies van 187 miljoen euro op zijn vastgoedontwikkelingsactiviteiten. Heijmans komt er beter af en wist bij de vastgoedtak operationeel break-even te draaien.

Somber perspectief
BAM blijft negatief gestemd en constateert dat er in toenemende mate sprake is van een somber perspectief voor de Nederlandse woningmarkt. Een terughoudende consument, mede door de discussie over de hypotheekrenteaftrek en krappe financieringsmogelijkheden spelen hier een rol.

Ook Heijmans ziet nog geen herstel en hetzelfde geldt voor Volker Wessels, de tweede bouwer van Nederland en beurskandidaat.

BAM ziet dit jaar nog geen winstbijdrage uit vastgoedontwikkeling. Heijmans en Volker Wessels zeggen daar niets over. Heijmans boekte in de tweede jaarhelft toch maar even 6 miljoen euro af op vastgoedprojecten en grondposities.

Wel winstgevend
Ondanks de forse afboeking bij BAM bleef het concern als geheel over 2010 nipt buiten de rode cijfers. Geholpen door een stevige rentebate kwam de nettowinst uit op 15,3 miljoen euro, wat beter dan het break-even resultaat dat in november nog werd voorzien.

Afgezien van vastgoed, wisten de overige onderdelen van BAM wel winst te maken. Vooral de Bouw- en Infradivisies presteerden bovenverwachting. De baggerpoot zorgde voor een positieve winstbijdrage van 30,3 miljoen euro (2009: 27,3 miljoen euro). BAM heeft de baggertak in de etalage staan. De opbrengst kan het goed gebruiken want de solvabiliteit van 18,2 procent houdt niet over.

Ook Heijmans presteerde goed op het gebied van Infrastructuur door meevallende resultaten bij de oplevering van enkele grote projecten. Infra is goed voor tweederde van het bedrijfsresultaat van Heijmans en vormt de motor achter het resultaatherstel van een verlies van 40 miljoen euro over 2009 tot een nettowinst van 16 miljoen euro.

Met de verkoop van de Britse dochter Leadbitter is het desinvesteringstraject bijna voltooid en kan Heijmans zich intern verder focussen op de Nederlandse markt.

Prognoses houden niet over
Voor dit jaar verwacht BAM een vlakke omzet van 7,6 miljard euro en een nettowinst van 120 miljoen euro. Dat impliceert een bruto winstmarge van 2 procent, aan de onderkant van de historische cyclische bandbreedte van 2-4 procent.

Heijmans waagt zich in het geheel niet aan een winstprognose. De bouwer uit Rosmalen spreekt wel zijn vertrouwen uit in de toekomst en zal nadrukkelijk sturen op marge boven omzet. Over 2010 kwam de bruto winstmarge van Heijmans uit op 1,1 procent en dat zal beter moeten.

Dividend
Ondanks alle onzekerheden keren BAM en Heijmans wel een (keuze)dividend uit. BAM keert voor de vorm 3 cent per aandeel uit, tegen 35 cent bij Heijmans. BAM keerde over 2009 nog een dubbeltje uit, terwijl Heijmans al twee jaar niets heeft uitbetaald.

Voor BAM aandeelhouders komt de uitkering neer op een dividendrendement van slechts 0,6 procent, tegen 2 procent bij Heijmans. Heijmans staat er met een solvabiliteit van 33 procent financieel dan ook een stuk beter voor dan BAM.


Beleggers zetten de koersen van zowel BAM als Heijmans hoger na de cijferpublicatie. Waarschijnlijk gebaseerd op hoop dat het ergste achter de rug is. De goede tijden van weleer zijn nog ver weg.

LEES MEER BAM:

24 februari 2011

21 januari 2011

17 december 2010

26 augustus 2010

31 mei 2010

20 mei 2010

4 maart 2010

16 februari 2010




Gerelateerde artikelen