VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SBM profiteert volop van booming olie-industrie

SBM Offshore pikt duidelijk zijn graantje mee van de aantrekkende investeringen in de oliesector. Het orderboek is verder aangedikt tot recordniveau en de resultaten over 2010 zijn boven verwachting.

Een ordertje meer of minder legt bij SBM Offshore een groot gewicht in de schaal. De toeleverancier aan de olie- en gasindustrie produceert onder meer drijvende olieproductie- en opslagsystemen en die kosten een paar dollar.

De ontwikkeling van het orderboek maakt duidelijk dat SBM Offshore een sterke speler in de markt is. Wel zij gezegd dat ruim de helft van de orderintake in 2010 betrekking heeft op een 20-jarig lopend lease contract gesloten met het Braziliaanse Petrobas.

Met name in het vierde kwartaal is het hard gegaan bij het concern en is het orderboek toegenomen van 10,3 miljard dollar eind derde kwartaal tot 11,5 miljard dollar per ultimo 2010. Het orderboek bevindt zich daarmee op een nieuwe record voor de onderneming. Ruim driekwart van het orderboek is trouwens gerelateerd aan langetermijn lease contracten.

En het einde lijkt nog niet in zicht. CEO Tony Mace zegt dat SBM Offshore goed gepositioneerd is om dit jaar enkele grote opdrachten in de wacht te slepen. De focus ligt op diepwatergebieden in Brazilië, West-Afrika, Azië en de Golf van Mexico alsmede de Noordzee.

Jaarcijfers sterk
Over het gehele jaar heeft SBM Offshore via een bescheiden omzetgroei van 3,4 procent de grens van 3 miljard omzet geslecht. De winstgevendheid ging stevig omhoog. Het bedrijfsresultaat dikte met 23,5 procent aan tot 362,4 miljoen. De operationele marge verbeterde daardoor van 9,9 procent tot 11,9 procent.

Onderaan de streep is de nettowinst met een fraaie 20 procent gestegen tot 276 miljoen dollar. Per aandeel vertaalt zich dat in een winstcijfer van 1,44 dollar. Dat cijfer ligt wel wat lager dan de 1,47 dollar over 2009 wat te maken heeft met een groter aandeel derden en meer uitstaande aandelen.

Zowel qua omzet als winstgevendheid presteert het concern boven verwachting. Analisten waren gemiddeld van een omzet van 2,9 miljard uitgegaan en rekenden op een bedrijfsresultaat van 312 miljoen dollar en een nettowinst van 213 miljoen dollar.

Als teken van vertrouwen in de toekomst stelt SBM Offshore een hoger dividend voor van 0,71 dollar per aandeel (2009: 0,67 dollar).

Vooruitzichten goed
Voor dit jaar ziet het er zeker zo goed uit voor SBM Offshore, al is niet geheel duidelijk of het concern de hoge winstmarges kan vasthouden. Ondanks het dikke orderboek voorziet het concern een omzet van wederom circa 3 miljard. Het huidige orderboek voorziet hier al voor 90 procent in.

2010 maakte duidelijk dat omzet lang niet alles zegt bij SBM Offshore. Het gaat juist om de verkoopmix. Voor de levering van kant- en-klare systemen (turnkey) wordt een marge verwacht aan de bovenkant van 5-10 procent. Het afgelopen jaar lag deze marge al op 9,4 procent (2009: 5 procent).

Turnkey projecten maakten vorig jaar bijna de helft uit van het bedrijfsresultaat tegen 30 procent in 2009 en waren dus grotendeels bepalend voor de winstgroei. De versnelde oplevering van de ‘Petrobas 57 leverde bovendien de nodige bonussen op.

Wat dat betreft is er dus nog wel wat onduidelijkheid voor dit jaar, temeer omdat turnkey projecten ook wel eens vertragingen oplopen. Maar gezien de sterke marktpositie en de stijgende olieprijs lijkt SBM Offshore wederom op een goed jaar af te stevenen.




Gerelateerde artikelen