VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TKH overtreft eigen winstprognose ruimschoots

De minimaal 36 miljoen euro nettowinst voor amortisatie die TKH in november voorzag, is uiteindelijk 45,1 miljoen euro geworden. Voor 2011 wordt een verdere winstgroei voorzien.

TKH uit Haaksbergen richt zich op allerlei technologische oplossingen in groeimarkten als veiligheid, communicatie, zorg en energiebesparing.

Dat levert een breed scala aan producten op van intelligente camerasystemen tot machines voor de productie van autobanden. Grote gemene deler is het hoge innovatieve vermogen en de achterliggende technologieën.

En innovatief is TKH het afgelopen jaar geweest. De producten en oplossingen die het de afgelopen twee jaar op de markt heeft gebracht waren goed voor liefst 20,9 procent van de totale omzet.

CEO Alexander van der Lof durft dan ook te stellen dat de investeringen in de afgelopen jaren zich duidelijk hebben vertaald in een sterkere marktpositie en hogere marges. De inzet op technologische voorsprong zal verder worden geïntensiveerd. 

Goede cijfers
Door een toegenomen investeringsbereidheid bij klanten en de effecten van kostenbesparingen, is het resultaat van TKH afgelopen jaar omhoog geschoten. Bedenk wel dat het vergelijkingsjaar 2009 voor TKH zeer moeilijk is geweest.

De omzet kwam 23 procent hoger uit op 893,5 miljoen euro. Hiervan kan 16,3 procent als autonome groei worden aangemerkt. Het bedrijfsresultaat steeg van 28,5 miljoen tot 73,4 miljoen, waarmee de marge uitkwam op 8,2 procent (2009: 3,9 procent).

TKH komt daardoor dicht bij de ten doel gestelde marge van 9-10 procent, een target die in het vierde kwartaal zelfs is overtroffen.

De kwaliteit van de winst is nog beter als wordt meegewogen dat er wat kosten voor verhuizingen zijn gemaakt en TKH veel heeft geïnvesteerd in toekomstige winstgroei.

TKH is ruim met dividend en stelt voor 0,61 per aandeel uit te betalen (2009: 0,50 euro).Dat impliceert een pay-out van 50 procent van de behaalde winst van 45,1 miljoen euro voor amortisatie (1,21 euro per aandeel).

In de segmenten
Telecom Solutions (17 procent van de omzet) presteerde het minst. Hier is zelfs sprake van een lichte winstdaling. Met name de wereldwijde vraag naar glasvezel viel wat tegen met een groei van slechts 1 procent. TKH verwacht een inhaalslag en zal de capaciteit dit jaar verdubbelen.

TKH is met name sterk in ‘fibre-to-the-home’ en kan daar complete systemen voor aanleveren. Bij indoor telecomsystemen profiteert TKH van de vraag naar extra bandbreedte voor digitale televisie.

Het segment Building Solutions (37 procent van de omzet) mag dan geconfronteerd worden met zwakke bouw-en constructiemarkten, TKH weet dat uitstekend op te vangen met innovatieve producten als energiezuinig licht en energiebeheerssystemen. Van der Lof spreekt over een hoge prioriteit voor investeringen.

TKH wil verder groeien in beveiligingssystemen, tevens onderdeel van Building Solutions. De camera’s, toegangscontrole- en intercomsystemen maken nu circa 10 procent van de totale omzet uit, maar dat moet binnen twee jaar zijn verdubbeld. TKH behaalt hier bovengemiddelde marges.

Het segment Industrial Solutions (46 procent van de omzet) floreerde het afgelopen jaar. TKH maakt hier speciaalkabelsystemen en modules voor de medische, robot, automotive en machinebouwindustrie.

De omzet steeg hier grotendeels autonoom met 40 procent en de marge kwam met 11,6 procent boven de concerndoelstelling uit.

De bandenbouwsystemen wisten de omzet met ruim de helft op te voeren. TKH heeft het afgelopen jaar zijn marktaandeel in de outsourcingsmarkt opgevoerd van 40 naar 60 procent.

Daar lijkt de rek uit, maar nog circa 70 procent van de autofabrikanten fabriceert zijn banden in eigen huis. TKH denkt dat daar nog veel groei valt te behalen.

Positief gestemd
Voor dit jaar is TKH optimistische gestemd en denkt het de winst verder te kunnen opvoeren. Financieel staat het bedrijf er sterk voor en beschikt het eenvoudig over een oorlogskas van 150 miljoen euro.

Beleggers belonen de succesvolle strategie van TKH. Vooral in Azië (15 procent van de omzet) moet het bedrijf kunnen expanderen.

Lees meer:

19 oktober 2010

15 oktober 2010Gerelateerde artikelen