VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

15 maart 2011

Cruciaal jaar voor biotechbedrijf Galapagos

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Echt grote tegenslagen heeft biotechbedrijf Galapagos nog niet gekend. Het is te hopen dat het 2011 ook goed doorkomt, want eind dit jaar volgen de volledige studieresultaten van het prominente reumaprogramma.

Sinds de beursgang in 2005 is het eigenlijk één grote goednieuwsshow bij het Belgisch-Nederlandse Galapagos.

Er werden allianties gesloten met de grootste farmaciebedrijven en mede door deze overeenkomsten is het bedrijf al twee jaar op rij winstgevend, een ongekende luxe voor een biotechbedrijf.

Eerste tegenvaller
Begin februari van dit jaar moest Galapagos toch met wat negatief nieuws naar buiten komen. Merck & Co beëindigde de in 2008/09 aangegane alliantie met Galapagos op het gebied van stofwisselings-, cardiovasculaire- en ontstekingsziekten.

Galapagos heeft alle rechten hiervan weer teruggekregen en ontving wel nog even 12 miljoen euro van Merck voor de geleverde diensten.

Het was overigens niet zo dat de prestaties van Galapagos Merck tegenviel. De programma's pasten eenvoudig niet meer in de strategie van de Amerikanen. Zie daar het risico van allianties. Galapagos' CEO Onno van de Stolpe blijft optimistisch en denkt wel weer een nieuwe partner te vinden.

De activiteiten van Galapagos zijn bovendien goed gespreid over in totaal ruim 50 programma's uit vele ziektegebieden die in verschillende fasen van ontwikkeling zijn. Zeven programma's bevinden zich in de kliniek, waarbij drie kandidaat-medicijnen op de mens worden getest.

Reumaprogramma
Het belangrijkste en verst gevorderde programma lijkt die van het reuma kandidaat-medicijn GLPG0259 te zijn. Dit programma zit in een alliantie met Janssen Pharmaceutica, onderdeel van Johnson & Johnson.

Afgelopen september is de klinische Fase II van start gegaan en het einde van deze studie wordt nog voor eind 2011 voorzien.

Janssen heeft een optie dit programma voor 60 miljoen euro over te nemen na de klinische Fase II. Daarna zou Galapagos nog voor circa 800 miljoen aan downstream mijlpaalbetalingen tegemoet kunnen zien en tot 10 procent royalty's op de medicijnverkopen.

Oefent Janssen zijn optie niet uit dan zal dit Galapagos niet alleen veel geld kosten, het zorgt dan ook voor veel imagoschade, vooral omdat het om een door Galapagos zelf ontdekt eiwit gaat.

Valt dit tegen dan geeft dat een knauw aan het aanzien van Galapagos technologieplatform. In het tweede kwartaal van dit jaar verwacht Galapagos al een interim analyse van dit programma te kunnen publiceren. Beleggers zullen daar op focussen, de resultaten komen op de tweede plaats.

Jaarcijfers
Het biotechbedrijf boekte over 2010 een nettowinst van 4,4 miljoen euro (2009: 3,0 miljoen euro). Het jaar werd afgesloten met een kaspositie van 40,4 miljoen euro (2009: 47,4 miljoen euro). Ondanks de grote risico's durft Van de Stolpe het aan ook voor dit jaar winst te voorspellen.

Verder denkt het bedrijf in 2011 een nieuwe alliantie te sluiten. Goede kandidaat is het programma GLPG0187, tegen metastasen (uitzaaiingen) bij kanker. Galapagos is hiervoor zojuist gestart met de Fase Ib klinische studie.

De kas ziet er ruim uit, zeker als wordt bedacht dat vorig jaar alle gemaakte R&D kosten van 85 miljoen euro gedekt werden door inkomsten uit allianties. Tegenvallers blijven op de loer liggen, zoals we met Merck hebben gezien.


Gerelateerde artikelen

De koersdip van Galapagos werd veroorzaakt door een bijzaak
Onno van de Stolpe: ‘Galapagos is niet gebaat bij een overname’
Onno van de Stolpe: ‘Galapagos is niet gebaat bij een overname’
23-10-2017

In Effect 10, die op vrijdag 20 oktober bij de leden van de VEB in de bus v…

Lees verder

galapagos overname
Winstgevende biotechnologie-aandelen
Nederlandse biotech deelt (nog) niet in malaise van sectorgenoten in de VS

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}