VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Boskalis boekt recordwinst onder ‘verslechterde marktomstandigheden’

Zo negatief als Peter Berdowski, CEO van Boskalis, spreekt over de markt in 2010 kan het toch niet geweest zijn. Door een selectief aannamebeleid wist Boskalis historisch hoge marges te behalen. Dat moet toch maar mogelijk zijn geweest.

Niet alleen de recordwinst en omzet van respectievelijk 310,5 miljoen euro (+36 procent) en 2,7 miljard euro (+23 procent) maken 2010 tot een succesvol jaar voor Boskalis.

Het afgelopen jaar wist het ook sleep-en bergingsbedrijf Smit Internationale in te lijven. En dat alles in het jaar waarin de onderneming zijn 100-jarig bestaan vierde.

Smit heeft een goede bijdrage aan het resultaat geleverd, al was Smit wat minder winstgevend dan in 2009. Beide bedrijven schijnen al prima samen te werken, waardoor de geschatte synergievoordelen zijn opgekrikt van 15-20 miljoen euro tot 25 miljoen euro.

De vermeende cultuurverschillen vallen blijkbaar mee en dat is goed nieuws voor de toekomst.

Baggerrecord
2010 werd gekenmerkt door minder baggerwerk in de markt vanwege de crisis en prijsdruk door extra aanbod van baggerschepen.

Ook de schepen van Boskalis waren het afgelopen jaar minder in de weer, maar de baggeraar wist de margedruk te trotseren door het selectieve aannamebeleid dat het de afgelopen jaren heeft gevoerd. Daarnaast heeft het zijn materieel optimaal weten in te zetten.

Dat heeft uiteindelijk een voor bijzonder posten geschoonde recordmarge van 15,9 procent (2009: 11,9 procent) op de baggeractiviteiten opgeleverd. Baggeren en Grondverzet was vorig jaar goed voor bijna 80 procent van het totale bedrijfsresultaat.

Voor de lange termijn blijft de baggermark er gunstig uitzien. Meer baggerwerk ontstaat door de groei van de wereldhandel, energieconsumptie, wereldbevolking en de gevolgen van klimaatverandering. Dit zorgt voor behoeften aan diepere vaargeulen waar grotere schepen door kunnen varen met meer lading.

Boskalis verwacht veel energie- en grondstofgerelateerde projecten in Zuid-Amerika, West-Afrika en Australië de komende jaren aan de markt komen. Verder zullen wereldwijd havenontwikkeling plaats gaan vinden.

Smit-bijdrage
De overgenomen activiteiten van Smit internationale hebben het afgelopen jaar een bijdrage van 72,1 miljoen euro aan het bedrijfsresultaat geleverd. Dit bedrag is geschoond voor eenmalige acquisitiekosten. Smit telt vanaf het tweede kwartaal mee en was goed voor circa 20 procent van het totale groepsresultaat.

De havensleepdiensten van Smit profiteerden van een herstel van de vrachtvolumes. Voor de terminalactiviteiten, waar Boskalis vooral in geïnteresseerd was, wordt vooral groei voorzien zodra vanaf 2012 nieuwe olie- en LNG import- en exportterminals gereedkomen. Transport & Heavy Lift zal ook naar verwachting pas vanaf 2012 opveren.

Overgangsjaar
Vanwege het projectmatige karakter van de business acht Boskalis het nog te vroeg een winstprognose voor dit jaar af te geven. De recordresultaten van afgelopen jaar zullen waarschijnlijk niet uit de boeken worden geschreven, aldus Boskalis, die 2011 als overgangsjaar beschouwt.

Nieuwe records lonken dus blijkbaar. En wellicht dat er gedurende het jaar nog wat positieve verrassingen zijn te melden. In ieder geval hebben ze in Papendrecht al contact gehad met Japan voor eventuele werkzaamheden.Gerelateerde artikelen