VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Acomo maakt hooggespannen verwachtingen meer dan waar

Lastig als een van de weinige analisten die je bedrijf volgt ook nog eens een torenhoge winstverwachting in de markt zet. Acomo, handelshuis in onder meer specerijen en thee, slaagde er in hier bovenuit te stijgen. De start van 2011 is eveneens goed geweest.

De bank die regelmatig rapporten over Acomo schrijft is SNS Securities. Deze bank is animateur voor het fonds en heeft in dat kader de plicht regelmatig analyses over het bedrijf te schrijven.

Toegegeven, de winsttaxatie die analist Richard Withagen had afgegeven van 15,1 miljoen euro (0,84 euro per aandeel), zit dicht tegen de feitelijke winst van 15,5 miljoen euro (0,865 euro per aandeel) aan.
 

Maar veel ruimte voor een positieve verrassing had Acomo niet gekregen. En dat terwijl het bedrijf kan terugkijken op een werkelijk fantastisch jaar.

Bijna alles zat mee
Het afgelopen jaar heeft Acomo strategisch gezien een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Mede door de overname van de thee- en zadenactiviteiten van Deli in mei 2010 en in mindere mate King Nutz in september, is de omzet meer dan verdubbeld tot 375 miljoen euro.

Daarnaast zat de markt mee met over het algemeen stijgende grondstofprijzen en hogere handelsvolumes. Het grootste bedrijfsonderdeel Catz International, handel in specerijen, wist daardoor de omzet met 20 procent op te voeren tot 180 miljoen euro en de winst met 28 procent tot wederom een nieuw record van 11,8 miljoen euro.
 

Dissonant is het kleine en nieuwe onderdeel de distributie in voedingsmiddeleningrediënten. Acomo had hier last van toenemende concurrentie. De omzet daalde hier met 6 procent tot 14,4 miljoen euro en het resultaat zakte met 2 ton tot 0,7 miljoen euro.

Strategisch nog van belang is dat er in juni 2010 afscheid werd genomen van het slecht draaiende minderheidsbelang in de rubberhandel RCA. Acomo kan zich daardoor volledig op voeding richten.

Jaarcijfers
Gecorrigeerd voor de extra financieringslasten die de overnames met zich meebrachten is de nettowinst van het in Rotterdam gevestigde handelshuis met liefst 72 procent gestegen tot 18,7 miljoen euro.

De verkoop van de rubberactiviteiten bracht een eenmalige last van 2,8 miljoen euro met zich mee en verder is er nog voor 5 ton aan acquisitiekosten gemaakt. Uiteindelijk resteert dan een nettowinst van 15,5 miljoen euro, 0,865 euro per aandeel (verwaterd 0,82 euro).

Acomo maakt zijn faam van goede dividendbetaler waar door een dividend van 0,50 euro per aandeel voor te stellen (2009: 0,40 euro). In september is al 11 cent uitgekeerd, zodat het slotdividend neerkomt op 39 eurocent.

Zoals verwacht is de pay-out wel iets verlaagd van 62 procent naar 59 procent, maar deze bevindt zich nog altijd op een hoog niveau.

Verwachtingen
Acomo laat weten dat in de eerste twee maanden van 2011 de handelsactiviteiten op een hoog niveau bleven bij een aan 2010 gelijke winstontwikkeling.

De acquisities zullen dit jaar volledig in de cijfers meetellen en dat zal de winst verder kunnen opvoeren. Nieuwe overnames zijn niet uit te sluiten. Daarbij zal er geen sprake meer zijn van de eenmalige kostenposten.

Traditioneel waagt Acomo zich niet aan een winstprognose. De onderneming vertrouwt er op dat alle onderdelen winstgevend zullen blijven, maar benadrukt dat het gunstige marktklimaat geen permanent gegeven is.

Voor beleggers nog van belang rekening te houden met de uitbreiding van het aantal uitstaande aandelen dit jaar door de volledige omwisseling van de converteerbare obligatielening. In totaal zullen er 23.247.583 aandelen uitstaan tegen gemiddeld 17.891.188 over 2010. Daar staan lagere rentelasten tegenover.

Voor de volledigheid: Withagen van SNS taxeert voor dit jaar een winst per aandeel van 1,08 euro. Achterover leunen is er weer niet bij voor het handelshuis.




Gerelateerde artikelen