VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bijzondere vergoedingen spekken portemonnee topbestuurders

Het klimaat om hoge bonussen uit te keren is er nog niet naar. In plaats van een variabele beloning zijn commissarissen scheutig met allerhande ‘overige emolumenten'.

Dit beeld komt naar voren uit een eerste analyse van net verschenen jaarverslagen.

Waar iedereen zich druk maakt om de bonussen bij ING lijken andere opmerkelijke beloningen onder de radar te blijven.

Wie jaarverslagen scant op de beloningspost ‘allowances' (vrij vertaald uitkeringen) blijft waarschijnlijk even hangen in het jaarverslag van Unilever.

Luxe verhuizing
Zo kreeg financieel directeur Jean-Marc Huët vorig jaar een bijzondere vergoeding van 934 duizend euro overgemaakt. Vooral om een nieuw huis in het Verenigd Koninkrijk aan te schaffen, zo blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag van het was- en voedingsmiddelenconcern. Unilever zetelt behalve in Rotterdam ook in Engelse hoofdstad.

Dit bedrag komt overeen met bijna twee keer het vaste salaris dat de in mei vorig jaar aangetreden Huët in 2010 op zijn rekening bijgeschreven kreeg (528 duizend euro).

‘As mister Huët had to re-locate on appointment in 2010, he was compensated for the costs associated with purchasing a home in the UK. 795,844 euro of the payment represents once-only non recurring payments', zo meldt een voetnoot in het jaarverslag. Het verschil, een kleine anderhalve ton, bestaat onder andere uit een ‘entertaining allowance'.

 Beloning Huët
 

Huëts entree bij Unilever bleef maart vorig jaar ook al niet onbesproken. Om hem te verleiden tot zijn overstap ontving Huët een tekenbonus van bij elkaar 3,6 miljoen euro.

Deze ‘golden hello' was volgens oud-Shell baas Jeroen van der Veer, binnen de raad van commissarissen van Unilever verantwoordelijk voor het beloningsbeleid, nodig om Huët te compenseren voor bonusregelingen die hij moest opgeven bij zijn oude werkgever, het Amerikaanse farmaceutisch concern Bristol-Myers Squibb.

Huët streek in de zomer van 2007 als bestuurder van Numico 30 miljoen euro aan optie- en aandelenwinsten op toen het babyvoedingsconcern werd overgenomen door Danone.

Huët niet alleen
Een presentje van een kleine acht euroton voor een huis is misschien een uitzondering, maar andere ondernemingen dragen ook graag een steentje aan de koop van een woning door een van hun bestuurders.

Neem nieuwe baas van Philips' consumentenelektronicadivisie Pieter Nota. Nota wordt volgende week tijdens de jaarlijkse ava van Philips officieel benoemd In zijn (link: ) staat dat Philips 10 procent van het aankoopbedrag bijlegt, tot een maximum van twee euroton. Daarbovenop zit nog een bedrag van 50.000 euro in de vorm van een verhuisvergoeding.

Overigens strooit Philips ook met andere extraatjes. Zo krijgt Nota jaarlijks bijna 24 duizend euro overgemaakt ‘to cover the expenses incurred in entertaining business guests on behalf of the Company'.

Aangezien de gasten wel in een representatief huis ontvangen moeten worden, maakt de ceo van de consumentendivisie ook nog aanspraak op een extraatje van ongeveer zeven duizend euro ‘to cover use of their own home for representative purposes'.

Philips is een van de weinige beursgenoteerde bedrijven die de arbeidscontracten van haar topbestuurders op de eigen website publiceert. Doorgaans verdwijnen emolumenten als de auto met chauffeur, ´entertainment vergoedingen´, verhuisvergoedingen, reiskostenvergedingen (ook voor familie)inde pot met ‘overige emolumenten'.

Bij de allowances van Sandy Lyons oud topman van Draka begin 2009 was dit overigens niet het geval. De kabelaar, die op het punt staat om overgenomen te worden door Prysmian, maakte toen een bijzondere vergoeding over van 423,343 euro over (vaste salaris: 522,187 euro).

De uitkeringen moesten de topman compenseren voor . Dat waren dure kindermeisjes.

MEER UNILEVER:


4 november 2010

  27 september 2010

5 augustus 2010

 4 februari 2010

Gerelateerde artikelen