VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bij Spyker wapperen steeds meer rode vlaggen

Autofabrikant Spyker (Saab) sluit een maand vol opmerkelijke gebeurtenissen en uitspraken af met bekendmaking van een hoger jaarverlies dan gedacht. Een nieuw verlies van deze omvang kan Spyker waarschijnlijk niet dragen.

Ruim een jaar geleden presenteerde Victor Muller zijn huzarenstukje. De baas van het slecht draaiende automerk Spyker redde het veel grotere Saab van de ondergang via een overname.

Dat er in aanvang verlies zou worden geleden was ingecalculeerd. Maar de cijfers die nu gepresenteerd zijn blijken een stuk roder dan in de plannen van Victor Muller vermeld.

Cijfers
Spyker Cars, of eigenlijk Saab Automobile, boekte over het afgelopen jaar een verlies van 218,3 miljoen euro op een omzet van 819,2 miljoen euro. Het verlies per aandeel komt neer op 12,69 euro.

Spyker zegt meer tijd nodig te hebben gehad om de Saab-productie weer op te starten. Ook 2011 zal nog een verlies opleveren, maar 2012 zal winstgevend zal zijn, volgens topman Victor Muller.

Dat moet wel, want de onderneming heeft een netto schuld van 177,4 miljoen euro bij een (volgens IFRS) negatief eigen vermogen van 206,5 miljoen euro. Een verlies van 218,3 miljoen euro kan je er dan niet nog een keer bij hebben.

Spyker heeft in 2010 slechts 31.696 auto's verkocht aan groothandelaren. Dat is wel 15 procent meer dan in 2009, maar nog ver onder de doelstellingen die eerder deze maand al door de Russische investeerder Vladimir Antonov in twijfel werden getrokken.

Voor 2011 en 2012 verwacht Saab respectievelijk 80.000 en 120.000 auto's te verkopen, hoewel deze getallen in het persbericht over de jaarcijfers niet meer genoemd worden.

Red flags
Behalve beroerde cijfers is er afgelopen tijd een gestage nieuwsstroom los gekomen rond Spyker die beleggers zorgen baren.

Een overzicht spreekt boekdelen.

24 februari
Spyker verkoopt de sportwagentak voor 15 miljoen euro aan de Russische investeerder Vladimir Antonov. Met de opbrengst worden schulden aan Tenaci afgelost.

Bij die gelegenheid worden beleggers gewaarschuwd voor uitgifte van nieuwe aandelen Spyker om schulden af te lossen. Victor Muller doet deze uitspraak af als ‘complete onzin'. Een maand later geeft het beursfonds uit, waardoor het aantal uitstaande aandelen met een derde toeneemt.

10 maart
Vladimir Antonov zegt in een Zweedse krant dat Saab zijn verkoopdoelen niet gaat halen. Muller reageert furieus en noemt de uitspraak ‘complete nonsens'. Het aandeel maakt een duikeling.

21 maart
stapt ‘om persoonlijke redenen' met onmiddellijke ingang uit de Raad van Commissarissen van Spyker NV. Heerema leende 25 miljoen dollar aan Spyker.

24 maart
Twee weken nadat hij de koers een behoorlijke tik bezorgde zegt Spyker-eigenaar Vladimir Antonov doodleuk dat hij best wel weer aandeelhouder zou willen worden in Spyker NV, het moederbedrijf van Saab dus. Het aandeel veert weer op. Heeft hij op de dip gekocht?

24 maart
Beoogd financieel topman Nils-Johan Andersson bedankt onverwacht voor de eer. Hij blijft, ook weer om persoonlijke redenen, liever bij zijn huidige werkgever. Rob Schuyt wordt tijdelijk benoemd tot hoofd financiële zaken.

25 maart
Spyker komt met teleurstellende jaarcijfers, afgezwakte vooruitzichten en geeft 5,6 miljoen aandelen uit.

Saab-baas Jan Ake Jonsson aan na de aandeelhoudersvergadering op 19 mei.

Dat nieuws zorgt ervoor dat Saab zich moet gaan verantwoorden bij de Zweedse Staat. De Zweedse rijksdienst ter bewaking van de staatsschuld wil opheldering over de recente gebeurtenissen.

Dankzij de goedkeuring van deze rijksdienst kon Spyker vorig jaar een leengarantie van de Europese Investeringsbank van 400 miljoen euro met Zweedse staatsgaranties binnenslepen.

,,De Zweedse belastingbetaler moet hoe dan ook geen enkele schade ondervinden van de nieuwe ontwikkelingen,'' aldus de Zweedse overheidsdienst.

Het worden drukke en spannende tijden voor Victor Muller en zijn mannen.




Gerelateerde artikelen