VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ajax zorgt voor unicum in beursgenoteerde wereld

Met het vertrek van de raad van commissarissen is de bestuurscrisis bij Ajax compleet. De zelf aangediende verlosser Cruijff laat de Amsterdamse voetbalclub en het beursfonds met dezelfde naam in verwarring achter.

De inmenging van Johan Cruijff zou tot oplossingen hebben moeten leiden, maar een heuse stammenstrijd is het gevolg. De paleisrevolutie kwam gisteravond tot een climax.

Nog voordat de buitengewone ledenvergadering was geopend door de voorzitter van de ledenraad en tevens Ajax' president-commissaris Uri Coronel, had hij de aftocht van hemzelf en zijn vier collega-commissarissen al wereldkundig gemaakt.

Directeur Rik van den Boog blijft nog op zijn post. Zoals de vlag er nu bij hangt, resten hem hooguit nog enkele maanden op het pluche.

Zodra een nieuwe raad van commissarissen (rvc) is geïnstalleerd, waarschijnlijk bemand door volgers van Cruijff, zal de rvc Van den Boog, financieel directeur Jeroen Slop en commercieel directeur Henri van der Aat de wacht kunnen aanzeggen.

Dure aftocht
Een ontslag van dit drietal kan Ajax flink wat geld gaan kosten. Uit het laatste jaarverslag blijkt dat het drietal een vertrekvergoeding kan claimen. Voor Van den Boog en Van der Aat, die nog in hun eerste bestuurstermijn zitten, kan deze oplopen tot tweemaal het vaste jaarsalaris.



Van den Boog krijgt nu jaarlijks 337 duizend euro overgemaakt, de commerciële man 253 duizend euro. Slop toucheert op jaarbasis 231 duizend euro en zit al ruim tien jaar in de Ajax-directie. Totaal moet Ajax dan zo'n 1,4 miljoen euro ophoesten.

Unicum
Dat een buitenstaander als Cruijff een beursgenoteerd bedrijf op zijn kop zet, mag gerust een unicum heten. Het zijn niet het bestuur of commissarissen die elkaar het hoofdkantoor uit vechten of een aandeelhouder die drukmiddelen hanteert. Nu is het een oud-werknemer die zijn invloed inzet om een ommekeer te bewerkstelligen.

En dat is niet per se een positieve constatering. In het Ajax-bestuur en de raad van commissarissen mag dan weinig voetbalkennis huizen, in het kamp-Cruijff is geen enkele bestuurservaring te ontdekken. Niet van een normaal bedrijf en al helemaal niet van een beursgenoteerde onderneming.

De druppel
Sinds directeur Rik van den Boog vorige week een technisch plan van Johan Cruijff en een groep oud-topspelers afschoot vechten beide partijen vechten een machtsstrijd uit.

Cruijff meent dat het Ajax-bestuur er de afgelopen jaren een potje van heeft gemaakt. In zijn technisch plan is een hoofdrol weggelegd voor de jeugdopleiding die in zijn ogen het afgelopen decennium te weinig talent voor het eerste elftal heeft voortgebracht.

Dennis Bergkamp is al naar voren geschoven als nieuwe technisch directeur met Wim Jonk als hoofd scouting.

Ajax moet weer structureel gaan meedoen om het landskampioenschap en een serieuze rol van betekenis spelen in de Europese competitie. Ajax was voor het laatst kampioen van Nederland in 2004.
Uit Cruijff's toelichting voor de camera's bleek dat hij geen rekening had gehouden met dit scenario. Hoe Cruijff de samenstelling van de toekomstige directie en rvc ziet, kon hij niet aangeven.

Als nieuwe commissarissen worden zijn geestverwanten Keje Molenaar (oud speler en tegenwoordig advocaat) en Theo van Duivenbode al genoemd.

Ook een rol van Cruijff zelf als commissaris is niet uit te sluiten. Hij kan het strijdtoneel nu moeilijk verlaten en de uitvoering van zijn ideeën aan anderen overlaten.

Atypisch bedrijf
Ajax kent een atypische structuur. De vereniging Ajax houdt 73 procent van de aandelen in het beursfonds Ajax. Een ledenraad benoemt het bestuur van de Vereniging Ajax.

Drie bestuurders van deze vereniging zitten in de vijfkoppige rvc van beursfonds Ajax. Dit zijn president-commissaris Coronel, zakenbankier Joop Krant en Cor van Eijden.

Nu dit trio en hun collega-toezichthouders Jan Haars (oud cfo TNT) en Frank Eijken hun functie ter beschikking hebben gesteld, moet de ledenraad gaan uitmaken wie zij voordragen als nieuwe commissarissen.

De benoeming van nieuwe toezichthouders moet vervolgens door de aandeelhouders in een speciale aandeelhoudersvergadering worden goedgekeurd. Daarna kan pas de bestuurssamenstelling worden aangepakt. En een begin worden gemaakt met het terugbrengen van Ajax naar de nationale en internationale top.




Gerelateerde artikelen