VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Na topman Muller willen ook commissarissen Spyker meer verdienen

Ondanks aanhoudend slecht nieuws krijgt Spyker-topman Victor Muller een fikse bonus. Over 2010 ontvangt hij meer dan een half miljoen euro. Muller heeft volgens zijn commissarissen 40 procent van zijn targets gehaald. Maar welke dan?

Naast zijn bonus ontving Muller een management vergoeding van 550 duizend euro, waardoor hij zich bij de miljoenenclub van topmannen kan scharen.

Dit is overigens niet het enige lekkertje dat de topman van de ‘Nederlandse' autofabrikant ontving.

In het jaarverslag van Spyker staat dat Muller en zijn secondant Hans Go "wegens hun bijdrage aan de succesvolle overname van Saab" respectievelijk 120.000 en 20.000 aandelen Spyker kregen.

Een overname, dat was het zeker, in alle uithoeken van de wereld heeft Victor Muller het nieuws gehaald met de overname van Saab. Maar om nu al te stellen dat de overname succesvol is gaat erg ver. De resultaten laten zien dat het echte werk nog moet beginnen.

Werk aan de winkel
Spyker boekte over het afgelopen jaar een verlies van ruim 218 miljoen euro op een omzet van 819 miljoen euro. Het verlies per aandeel komt neer op 12,69 euro.

Vergeleken met het pre-Saab-tijdperk is de omzet natuurlijk gestegen, maar nog lang niet genoeg om alle extra operationele kosten van Saab te dragen. Door additionele verkoop-, administratie- en ontwikkelingskosten is het operationele resultaat fors negatief (-140 miljoen).

Ook gaf de autofabrikant vorig jaar te veel geld uit. Door een verslechtering van het werkkapitaal, voornamelijk vanwege een toename van de voorraden, gaf Spyker in 2010 123 miljoen euro meer uit dan dat er binnenkwam.

25 maart 2011

Het bedrijf verwacht in 2012 uit de rode cijfers te zijn. Daarvoor moeten er de komende maanden fors meer auto's worden verkocht. Volgens Muller kan Spyker break even draaien met een verkoop van 80 duizend auto's. In 2010 verkocht de autofabrikant net geen 32 duizend auto's.

Wanneer Muller niet snel meer auto's gaat slijten via de Saab-dealers kan er nog lang niet van een geslaagde overname worden gesproken.

Victor Muller niet de enige
De raad van commissarissen blijft niet achter bij de vergoedingen bonanza bij Spyker. Met terugwerkende kracht wil de president-commissaris Hans Hugenholtz en Maurizio La Noce een hogere vergoeding.

Spyker wil de vergoedingsstructuur in lijn brengen met de tijdens de aandeelhoudersvergadering van 2010 voor een fors hogere vergoeding benoemde commissarissen Roeper en (de alweer vertrokken) Heerema.
 Het perspectief
In 2009 kregen 8 president-commissarissen bij de 25 AEX fondsen een vergoeding van meer dan 95.000.

Bij de Midcap fondsen kreeg alleen de president-commissaris van AMG meer dan 95.000.

De heren Hugenholtz en La Noce willen over 2010 met terugwerkende kracht respectievelijk 95 en 62 duizend euro. Een forse stijging aangezien ze in 2009 respectievelijk 20 en 15 duizend euro verdienden. 

Waarschuwing accountant
De zoveelste red flag kan aan het lijstje worden toegevoegd. De accountant van de autofabrikant, Ernst & Young, waarschuwt in het jaarverslag dat de continuïteit van de groep in gevaar komt wanneer het management moeite krijgt om financiering los te krijgen bij investeerders. Vorig jaar maakte toenmalig accountant Deloitte al hetzelfde continuïteitsvoorbehoud.

In 2011 wordt verwacht dat er weer meer geld uit dan in de onderneming zal vloeien. Wanneer de verkopen gaan tegenvallen zal het moeilijk worden om het hoofd boven water te houden.

RED FLAGS BIJ SPYKER 
Er is afgelopen tijd een gestage nieuwsstroom los gekomen rond Spyker die beleggers zorgen baren. Een overzicht spreekt boekdelen.  

24 februari
Spyker verkoopt de sportwagentak voor 15 miljoen euro aan de Russische investeerder Vladimir Antonov. Met de opbrengst worden schulden aan Tenaci afgelost.

Bij die gelegenheid worden beleggers gewaarschuwd voor uitgifte van nieuwe aandelen Spyker om schulden af te lossen. Victor Muller doet deze uitspraak af als ‘complete onzin'. Een maand later geeft het beursfonds
uit, waardoor het aantal uitstaande aandelen met een derde toeneemt.

10 maart
Vladimir Antonov zegt in een Zweedse krant dat Saab zijn verkoopdoelen niet gaat halen. Muller reageert furieus en noemt de uitspraak ‘complete nonsens'. Het aandeel maakt een duikeling.

21 maart
stapt ‘om persoonlijke redenen' met onmiddellijke ingang uit de Raad van Commissarissen van Spyker NV. Heerema leende 25 miljoen dollar aan Spyker.

24 maart
Twee weken nadat hij de koers een behoorlijke tik bezorgde zegt Spyker-eigenaar Vladimir Antonov doodleuk dat hij best wel weer aandeelhouder zou willen worden in Spyker NV, het moederbedrijf van Saab dus. Het aandeel veert weer op. Heeft hij op de dip gekocht?

24 maart
Beoogd financieel topman Nils-Johan Andersson bedankt onverwacht voor de eer. Hij blijft, ook weer om persoonlijke redenen, liever bij zijn huidige werkgever. Rob Schuyt wordt tijdelijk benoemd tot hoofd financiële zaken.

25 maart
Spyker komt met teleurstellende jaarcijfers, afgezwakte vooruitzichten en geeft 5,6 miljoen aandelen uit.

Saab-baas Jan Ake Jonsson
aan na de aandeelhoudersvergadering op 19 mei.

Dat nieuws zorgt ervoor dat Saab zich moet gaan verantwoorden bij de Zweedse Staat. De Zweedse rijksdienst ter bewaking van de staatsschuld wil opheldering over de recente gebeurtenissen.

Dankzij de goedkeuring van deze rijksdienst kon Spyker vorig jaar een leengarantie van de Europese Investeringsbank van 400 miljoen euro met Zweedse staatsgaranties binnenslepen.

31 maart
Spyker bericht dat de productie tijdelijk stil ligt. Volgens bronnen in de media zouden toeleveranciers van onderdelen niet meer leveren vanwege openstaande rekeningen.
Gerelateerde artikelen