VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Tegenvaller TNT door falend management en natuurgeweld

In opkomende markten denken veel ondernemingen groei te gaan halen. Bij TNT blijkt het een weg vol hobbels. Oorzaken: natuurgeweld en falend management ‘Europa' presteert juist bevredigend.

Nog voor de officiële opsplitsing van TNT een feit is heeft het onderdeel Express al zijn eerste winstwaarschuwing moeten afgeven.

Beleggers straffen het aandeel in eerste aanleg af met een forse daling.

Hoge olieprijzen, natuurgeweld en problemen in de bedrijfsvoering maken dat de resultaten van TNT's pakjesdivisie dit jaar lager zullen uitkomen dan eerder gesteld. Sterker nog: niks groei, het resultaat zal lager uitvallen dan vorig jaar.

TNT Express, vanaf 26 mei als apart fonds genoteerd aan de beurs, heeft problemen in een aantal opkomende markten. In Azië waren er de negatieve gevolgen van de Japanse aardbeving, in Australië van de grote overstroming.

Falen in Brazilië
Natuurgeweld, daar valt niet tegen op te ondernemen. Toch maken deze tegenvallers eens te meer duidelijk hoe kwetsbaar het aandeel Express gaat zijn voor overstromingen, aardbevingen en sneeuwval. Ook eind vorig jaar meldden de pakketbezorger een tegenvaller vanwege flinke sneeuwval in Europa.
 Splitsing in mei
-Vanaf 26 mei zullen de aandelen TNT Post en TNT Express apart worden verhandeld via de Amsterdamse beurs.

-Aandeelhouders stemmen op 25 mei over de splitsing van de post- en pakjesactiviteiten.

-De voorbereidingen voor die splitsing zijn afgerond.

-Express gaat nadien verder als TNT Express.

-De postactiviteiten gaan verder onder de naam PostNL.

Ernstiger is de aanhoudende stroom slecht nieuws uit Brazilië. Sinds 2007 is TNT actief op de Zuid-Amerikaanse expressmarkt. Het bedrijf kocht daar sindsdien een aantal binnenlandse vervoerders op.

Bedoeling is om de netwerken van die partijen aan elkaar te knopen zodat ruime dekking in Brazilië en omringende landen ontstaat.

Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. TNT spreekt van ‘onverwachte volumeverliezen in de binnenlandse stromen als gevolg van integratieproblemen.' Dat leidde vorig jaar al tot extra verlies en ook in het eerste kwartaal van 2011 gaan er weer miljoenen verloren.

Maatregelen
Het management in Brazilië is inmiddels de laan uit gestuurd. Nieuwe mensen moeten de zaak weer op de rails trekken. TNT had kunnen weten dat groeien via Brazilië niet zonder slag of stoot gaat.

Het is nog steeds een complexe markt met sterke protectionistische neigingen. Blijkbaar zijn die factoren toch onderschat. Verdere afwaarderingen sluit TNT nadrukkelijk niet uit.

In de summiere mededeling van TNT, begin mei volgen meer details, valt op dat de pakketdivisie wel tevreden is over de prestaties in Europa. In de vermeende groeimarkten Azië, Australië en Brazilië gaat het management ingrijpen om de resultaten te verbeteren.

Voor bedrijf en beleggers valt te hopen dat dit een incidentele hobbel is op weg naar duurzame groei. 
Gerelateerde artikelen