VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeelhoudersvergadering Batenburg wordt kemphanengevecht

Het ziet er naar uit dat de strijd om de macht bij Batenburg op de aandeelhoudersvergadering wordt uitgevochten. Het activistische Monolith draagt een nieuwe commissaris voor evenals grootaandeelhouder Van Puijenbroek.

Monolith, houder van 10 procent in Batenburg, ergert zich al lange tijd aan de manier waarop het technische handels- en installatiebedrijf gemanaged wordt.

De rapen waren voor Monolith helemaal gaar toen dochterbedrijf IJsselmuiden plotseling failliet ging en de directie ook nog eens van faillissementsfraude werd beticht. Als klap op de vuurpijl wees de directie van Batenburg de belangstellende koper Nimbus uit Zeist de deur.

Geduchte tegenstand
De Amsterdammers van Monolith vinden geduchte tegenstand in de familie Van Puijenbroek, houder van 25,8 procent van de aandelen Batenburg. Van Puyenbroek steunt de directie.

Van Puijenbroek senior maakte tot voorkort samen met oud president-commissaris van Batenburg Wim van Voorden deel uit van de raad van commissarissen van Telegraaf Media Groep (TMG). Vanwege verschil van inzicht heeft Van Voorden overigens onlangs zijn commissariaat bij TMG neergelegd.

No go Wirken
President-commissaris Geert Wirken, goedbevriend met bestuursvoorzitter Van der Linden, wordt door Monolith als de grote dwarsligger ervaren. Wirken maakt al 16 jaar deel uit van de raad van commissarissen en gaat onder het mom van behoefte aan continuïteit op voor een herbenoeming tot 2013. Het voorzitterschap zal hij wel overdragen aan Martin Van Pernis.

Behoefte aan continuïteit van de huidige machtsverhoudingen dan wel te verstaan. Een beursexit met baanverlies hoort daar niet bij. Van Puijenbroek vindt het lijntje met Wirken en Van der Linden ook niet te versmaden.

Monolith wil de herbenoeming van Wirken dan ook tegenhouden en komt zelf met Roelof Hendriks als kandidaat-commissaris op de proppen. Hendriks is voormalig CFO van CSM en Vopak.

Echter, ook Van Puijenbroek schuift een nog onbekende kandidaat uit de eigen gelederen naar voren, met het verschil dat deze de raad van commissarissen dient uit te breiden tot vier leden. Van Puijenbroek zal ongetwijfeld voor herbenoeming van Wirken kiezen.

Op scherp
Daarmee worden duidelijk twee kampen gecreëerd en krijgt de aandeelhoudersvergadering van 20 mei aanstaande extra lading. Het is de vraag of Monolith succes zal hebben. In de eerste plaats moet het de overige aandeelhouders weten te overtuigen van de voorgestelde wisseling van de wacht.

Ten tweede is de huidige raad van commissarissen uiteindelijk niet gehouden aan de aanbeveling van de aandeelhouders. Batenburg is een structuurvennootschap waarbij commissarissen benoemd worden door bestaande commissarissen (coöptatiestelsel).

Nimbus
Ook wil Monolith meer duidelijkheid van de directie over de afwijzing van Nimbus als potentiële koper. Monolith en nog enkele andere grootaandeelhouders als Delta Lloyd (11 procentbelang) zijn hierin niet gehoord, terwijl Monolith naar eigen zeggen wel geïnteresseerd was in de bieding van de private equity partij.

Volgens Monolith zou Nimbus nog steeds interesse hebben om Batenburg van de beurs te halen. Probleem hierbij is wel dat de beurskoers van het aandeel Batenburg de laatste maanden liefst met eenderde is gestegen.

Nimbus zou naar verluidt bereid geweest zijn een premie van 15 procent op de destijds geldende beurskoers te bieden en mogelijk nog wat verder willen gaan. Het lijkt niet aannemelijk dat Monolith nu nog akkoord gaat met een bod onder de beurskoers.

Koers opgedreven
De directie van Batenburg lijkt er werk van te hebben gemaakt de beurskoers op te stuwen en daarmee Nimbus als Monolith van zich af te schudden.

Plotseling kwam er namelijk een persbericht over een hogere winst uit de hoed, werd een langetemijn groeiplan gepresenteerd en wordt er een aantrekkelijk additioneel jubilieumdividend van 2,50 euro voorgesteld, toch circa 10 procent van de beurswaarde.

Probleem voor Monolith blijft dat het via de beurs lastig verkopen is vanwege de geringe liquiditeit. En nu de koers is opgelopen zullen medegrootaandeelhouders nog minder geïnteresseerd zijn.

De aandeelhoudersvergadering op 20 mei zal meer duidelijkheid geven over de machtsverhoudingen binnen Batenburg en de bijtbereidheid van Monolith.




Gerelateerde artikelen