VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Unilever te vaak over de schreef in strijd om marktaandeel

Volumegroei en stijgende winstgevendheid, dat is ook dit jaar het droomscenario voor Unilever. Geen eenvoudige opgave in tijden van felle concurrentie en stijgende grondstofprijzen. Unilever lijkt zichzelf soms te verliezen in deze strijd.

Toegegeven, Unilever zit in een lastig parket. De hoge grondstofprijzen knabbelen, zonder verdere actie flink aan de winstgevendheid.

Maar als het bedrijf de hoge grondstofprijzen doorberekent aan zijn klanten om de winstmarge intact te houden, Dan gaat al snel marktaandeel verloren. Een duivels dilemma, waar de grote concurrenten Nestlé, Danone en Procter & Gamble beter mee om lijken te gaan.

Het is niet voor niets dat de beurskoers van Unilever de laatste tijd flink achterblijft bij de ‘peergroup'. Unilever werd ook altijd een gebrek aan marktagressie verweten, maar die vlieger gaat niet meer op.

Vaste klant bij EC
Onder leiding van Paul Polman wil Unilever verloren terrein terugwinnen, vooral in Europa. Vorig jaar lukte dat behoorlijk. Zowel marge als volume namen toe.

Maar er is een keerzijde. Iets te vaak wordt Unilever door de Europese Commissie op de vingers getikt. Zo kreeg het een boete van 104 miljoen euro opgelegd door de Europese Commissie wegens vermeende over wasmiddelen. Concurrent Procter & Gamble ging overigens voor meer dan het dubbele op de bon.

Met de aanleiding tot de boete heeft Polman weinig te maken: de prijsafspraken dateren van 2002. Feit is dat hij wel getroffen wordt door deze uitkomst.

De overname van de verzorgingslijn van Sara Lee kon ook al niet op de volledige goedkeuring uit Brussel rekenen. Unilever werd verplicht afstand te doen van het topmerk Sanex, een enorme tegenvaller omdat het de onderneming juist om dat merk te doen was. Unilever had dit veel beter moeten inschatten.

Voor het concern is het te hopen dat het niet te vaak de gang naar Brussel moet maken. Dat is slecht voor het imago en kan meer geld kosten dan opleveren.

Buiten Europa
Buiten Europa is de concurrentiestrijd zo mogelijk nog feller. In opkomende markten moest Unilever sterk investeren in promotionele acties om geen marktaandeel te verliezen. Vorig jaar ging dat al ten koste van de winstmarge.

Een poging om de prijzen te verhogen om de gestegen grondstofprijzen door te berekenen werd door de Chinese overheid onlangs in de kiem gesmoord.

De Chinese autoriteiten kampen al met een oplopende inflatie en nemen de touwtjes strak in handen. Ook Procter & Gamble kreeg het lid op de neus en moet maar margedruk slikken.

Op 28 april opent Unilever de boeken over het eerste kwartaal en volgt meer inzicht in de winstontwikkeling. Voor beleggers is te hopen dat Unilever in de toekomst wat meer feeling ontwikkelt voor de verhoudingen met wet- en regelgevers.

MEER UNILEVER:


4 november 2010

  27 september 2010

5 augustus 2010

 4 februari 2010





Gerelateerde artikelen