VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

15 april 2011

Aandeelhoudersvergadering Ajax mogelijk toch dichterbij

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Ajax zal op korte termijn mogelijk toch beleggers bijeenroepen om snel plaatsvervangers voor de aftredende commissarissen te installeren.

Dat bleek tijdens het gesprek dat de VEB heeft gehad met de directie van de voetbalclub.

Alhoewel Ajax volgens financieel directeur Jeroen Slop ‘nut en noodzaak' van een extra aandeelhoudersvergadering (ava) ‘op de kortst mogelijke termijn' niet inziet, lijkt een spoedige bijeenkomst met beleggers dichtbij.


President-commissaris Uri Coronel gaf onlangs aan per 1 juni aanstaande al zijn functies bij Ajax te willen neerleggen. Dit betekent dat de ava uiterlijk rond die datum moet plaatsvinden om tijdig nieuwe commissarissen door beleggers te laten benoemen.

Bijkomend voordeel is dat Ajax's nieuwe boekjaar op 1 juli begint en de club zich alsnog kan richten op het nieuwe voetbalseizoen. De wettelijke verplichte oproep voor de bijeenkomst moet 42 dagen van te voren zijn gedaan.

Coronel vormt samen met zakenbankier Joop Krant en Cor van Eijden tevens het bestuur van de vereniging Ajax die 73 procent van de aandelen houdt in het beursfonds Ajax. Het bestuur van deze grootaandeelhouder is automatisch lid van de raad van commissarissen (rvc).

Net als de beide andere toezichthouders Frank Eijken en Jan Haars (oud-cfo TNT en Corio) maakte dit driemanschap twee weken geleden wereldkundig te vertrekken zodra opvolgers zouden zijn gevonden.

Zij capituleerden naar eigen zeggen vanwege het ‘spanningsveld' dat was ontstaan naar aanleiding van plannen van Johan Cruijff om de jeugdopleiding te herstructureren.

Wachten op grootaandeelhouder
Vanwege de atypische structuur van Ajax moet een 24-koppige ledenraad, als hoeder van het aandelenbelang van de vereniging Ajax, nu op zoek naar nieuwe commissarissen. Slop erkende dat zijn bestuur en de huidige rvc net als minderheidsaandeelhouders moeten wachten op witte rook vanuit deze ledenraad. Een ongelukkige situatie die voorkomt uit de vreemde structuur van het beursfonds Ajax.

Slop ontkende dat Ajax op dit moment stuurloos zou zijn. ‘Wij zijn volledig ‘in control' en worden gewoon gecontroleerd door onze commissarissen'.

Snel bijpraten
Slop meldde tijdens het gesprek met de VEB ook dat de plannen van Cruijff al eerder door de huidige Ajax-directie in gang zijn gezet. In dat licht is het aftreden van de voltallige rvc des te opmerkelijker.

Dit illustreert de noodzaak om minderheidsaandeelhouders zo snel mogelijk bij te praten over de ontstane chaos. Beleggers moeten snel met directie en commissarissen, en met de grootaandeelhouder, van gedachten kunnen wisselen over de toekomst van Ajax.


Gerelateerde artikelen

Ajax wil goedgevulde clubkas vooral investeren in de jeugdopleiding
Ajax wil goedgevulde clubkas vooral investeren in de jeugdopleiding
14-11-2016

Ajax had halverwege dit jaar zo’n zeventig miljoen euro op de bankrekening …

Lees verder

ajax
Ajax in chaos
Ajax in chaos
17-11-2015

Meer eigen jeugd in het eerste elftal, geen breedteaankopen meer en alleen …

Lees verder

ajax
Ajax mag wel, maar wil geen dividend betalen
22-11-2014

De kas van Ajax is overvol, maar dat betekent nog niet dat de landskampioen…

Lees verder

dividend ajax voetbal
Volle kas Ajax biedt ruimte voor uitkering aan beleggers
18-11-2013

De bestuurlijke stofwolken zijn neergedaald en met de derde landstitel op r…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}