VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Heineken gaat de marketingmachine aanzwengelen

Heineken is positief over 2011. Maar om 2010 te evenaren is nog een lange weg te gaan. De brouwer zet een reclameoffensief op poten om een groter marktaandeel te veroveren.

Een dag voor de jaarvergadering in de Beurs van Berlage in Amsterdam heeft bierbrouwer Heineken gemeld dat in het eerste kwartaal meer bier is verkocht dan vorig jaar.

Het volume ging met 44 procent omhoog naar 33,8 miljoen hectoliter. Dat was met name te danken aan de overname van de Mexicaanse brouwerij Femsa.

Organisch was de groei 5,5 procent. In euro's kwam er 22 procent meer binnen dan een jaar eerder, mede dankzij de zwakke koersontwikkeling van die euro.

Lagere winst
De nettowinst bedroeg 151 miljoen euro. Dat is weinig ten opzichte van de 218 miljoen euro die vorig jaar werd gemeld. Doordat de overname van Femsa voor een flink deel met nieuwe aandelen is betaald, kwam de winst per aandeel met 0,26 euro relatief nog wat lager uit.

Om de winst per aandeel over geheel 2010 te evenaren (2,55 euro) heeft Heineken dus nog een lange weg te gaan. Maar het eerste kwartaal is traditioneel rustig, meestal hooguit goed voor 20 procent van de jaaromzet bij Heineken.

Opkomende landen
Net als de meeste Nederlandse multinationals komt de groei vooral uit opkomende markten. In Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost Azië stegen de verkopen met 8 tot 12 procent. In Midden- en Oost-Europa was er sprake van herstel, in West-Europa was de groei beperkt.

Toch is Heineken optimistisch over de ontwikkeling voor heel 2011. Kostenbesparingen moeten de resultaten steunen, maar er wordt ook rekening gehouden met een stijging van de grondstofkosten.

Volgens Heineken is er sprake van een geleidelijke verbetering van de economische omstandigheden veel Europese landen en in de VS, hoewel veel consumenten daar de hand nog op de knip houden.

Marketingmachine
Heineken wil dit jaar werk maken van het verhogen van het marktaandeel in haar belangrijkste markten. Hiervoor zal in de loop van dit jaar de marketingmachine nadrukkelijk worden aangezwengeld.

Daarbij zal veel aandacht worden geschonken aan de merken Strongbow Gold cider en Desperados, en er komt een nieuwe wereldwijde multi-media campagne voor het merk Heineken. Deze campagne zal nog in de eerste helft van 2011 starten in landen als de VS, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Griekenland, Polen en Canada.

Langere termijn
De campagne kan de winstgevendheid op korte termijn wel onder druk zetten, zo stelt Heineken zelf ook, en dat is vermoedelijk de reden dat het aandeel licht negatief reageert op deze trading update. Op wat langere termijn zou de campagne zichzelf echter moeten terugverdienen in de vorm van een sterker marktleiderschap in de belangrijkste markten.
Gerelateerde artikelen