VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AkzoNobel verwacht hogere grondstofprijzen helemaal op te vangen

AkzoNobel groeit hard. In opkomende landen, maar nu ook in Europa en de VS. Bovendien denkt de verfproducent de stijgende grondstofprijzen goed te kunnen behappen. Dat belooft veel moois voor de rest van 2011.

Voor AkzoNobel zijn het eerste en het laatste kwartaal normaal gesproken perioden van lagere omzet.

Maar in de eerste maanden van dit jaar heeft de grootste verffabrikant omzetten gedraaid die in de buurt komen van de hoogtij-verkopen uit de zomer van 2010.

Het is duidelijk: AkzoNobel heeft forse groei geboekt in het eerste kwartaal.

De omzet van AkzoNobel kwam 16 procent hoger uit op 2,76 miljard euro. Het bedrijfsresultaat steeg met 10 procent tot 437 miljoen euro. Onder de streep hield het concern 128 miljoen euro over, ruim twee keer zo veel als in dezelfde periode in 2010.

Dubbele cijfers
AkzoNobel groeide in zijn drie belangrijkste divisies met dubbele cijfers. De omzetgroei is allereerst te danken aan gestegen verkopen. Vooral in groeimarkten, Azië, Oost-Europa en Latijns-Amerika, gaat het hard. Akzo denkt in bijvoorbeeld China en India voorlopig met meer dan twintig procent te kunnen groeien.

Die onstuimige groei vraagt naar meer. Toman Wijers laat dan ook weten snel het zwaartepunt van het concern te willen verleggen naar Azië en Brazilië. De verfproducent haalt daar nu zo'n 40 procent van zijn omzet vandaan. ‘Dat moet snel naar 50 procent', laat Wijers weten om .

Ook volwassen markten groeien
De dubbelcijferige omzetgroei in opkomende landen is sterk maar verwacht. Nieuw is de flinke omzetgroei in volwassen markten als Europa en de VS. Ondanks de kwakkelende woningmarkt groeit Akzo in Europa met 9 procent en in de VS is de groei ten opzichte van een jaar geleden meer dan dertig procent. Dit heeft vooral te maken met een overeenkomst met supermarktgigant Walmart.

Grondstofprijzen
Waar is die gestegen omzet aan te danken? Allereerst aan meer verkopen. Maar de markt is vooral benieuwd naar de ‘pricing power' van AkzoNobel. Hoe heeft de verfproducent de rekening voor hogere grondstofprijzen kunnen doorschuiven naar zijn klanten?

AkzoNobel laat weten dat vier procent van de omzetgroei te danken is aan prijsverhogingen. De doorrekening van prijzen gaat niet in één keer, daarvoor is een aanloopje nodig. En dat betekent dat er nu wat aan winstgevendheid wordt ingeleverd.

De verfproducent is er zeker van dit jaar de hogere kosten van grondstoffen volledig goed te kunnen maken door prijsverhogingen en kostenbesparingen.

Dat is een behoorlijke prestatie. Afgelopen jaar stegen de prijzen van grondstoffen met 15 procent gestegen. Topman Weijers rekent dit jaar op een verdere stijging van vijf procent.

AkzoNobel herhaalde de doelstelling voor dit jaar: vijf procent omzetgroei en een vijf procent hoger bedrijfsresultaat. Zoals Akzo nu presteert gaat het concern die doelstelling zeker opkrikken bij de halfjaarcijfers. Zeker als het bedrijf meer op gaat, zoals vorige zomer aangekondigd. Zou er in Brazilië een aantrekkelijk hapje te vinden zijn?
Gerelateerde artikelen