VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DSM schittert op Damrak na fraai eerste kwartaal

Het kan wel degelijk, hoge grondstofprijzen doorberekenen aan de klant. DSM bewijst dit en beleggers belonen het concern in een dalende markt met een koerswinst van circa 7 procent.

Na het sterke slot van 2010 en het vermakelijke dividend was wel al duidelijk dat DSM over de nodige pricing power zou beschikken. De mate waarin de marges in het eerste kwartaal zijn gestegen overtreft elke verwachting.

De cijfers
DSM voerde in het eerste kwartaal de omzet met 16 procent op, waarvan 6 procent door volumegroei en 8 procent door prijsverhogingen valt te verklaren.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) steeg met 14 procent tot 325 miljoen euro. Analisten rekenden gemiddeld op een stijging van slechts 3 procent tot 294 miljoen euro.

DSM als geheel slaagde er in het eerste kwartaal in de ebit-marge met 90 basispunten op te voeren tot 10,3 procent, waar analisten op een margedaling hadden gerekend.

CEO Feike Sijbesma schrijft de winstverbetering toe aan de focus van DSM op innovatie, het wereldwijde klantenbestand, de uitstekende marktposities en de aanwezigheid in snelgroeiende economieën.

In de clusters
Vooral de goede resultaten bij Performance Materials (kunsthars en plastic) en Polymeren springen eruit.

Bij de harsen en de plastics die DSM onder meer levert aan de auto-industrie, de elektronicasector en de verpakkingsindustrie, wist het de ebitda-marge met 20 basispunten op te krikken tot 12,9 procent door de duurdere grondstoffen in de eindprijzen door te berekenen.

Het door de crisis flink geraakte bedrijfsonderdeel is daarmee weer vrijwel boven jan.

Bij de Polymeren (met name grondstoffen voor Performance Materials) steeg de marge zelfs met bijna 500 basispunten tot 21,7 procent en verdubbelde het bedrijfsresultaat tot 99 miljoen euro. De marktomstandigheden zijn hier erg gunstig.

Het bedrijfsonderdeel Nutrition (voedingsingrediënten) heeft het druk met de integratie van sinds 25 februari overgenomen Martek. Dat ligt goed op koers. Exclusief Martek zag Nutrition de marge met 150 basispunten dalen, maar dat komt grotendeels door de sterke Zwitserse Frank.

Het enige bedrijfsonderdeel wat teleurstelt is Pharma. De marktomstandigheden zijn hier nog altijd moeilijk en bovendien ontbeerde het dit jaar aan grote orders tegen de Mexicaanse griep. Het bedrijfsresultaat daalde van 14 miljoen euro tot nul.

Goed op weg
"Wij verwachten dat 2011 een sterk jaar wordt voor DSM", zo stelt Sijbesma. De topman pint zich nog altijd niet vast op een concreet winstcijfer, maar zegt dat DSM verdere voortgang heeft geboekt naar realisatie van de doelstellingen voor 2013.

Dat impliceert een bedrijfsresultaat (ebitda) van 1,4-1,6 miljard euro, tegen 1,16 miljard euro in 2010 en een rendement op geïnvesteerd vermogen boven de 15 procent.

Met een jaarlijkse groei van 10 procent zou DSM aan de bovenkant van deze doelstelling uit kunnen komen. In het eerste kwartaal bedroeg de groei dus 14 procent en is DSM inderdaad goed op weg.

Gunstige vooruitzichten
DSM toont zich over het algemeen opvallend positief over de rest van het jaar en handhaaft de verwachtingen voor de afzonderlijke bedrijfsonderdelen, uitgezonderd Pharma. Voorzag DSM voor Pharma aanvankelijk nog een gelijk resultaat, nu gaat het van een lager resultaat uit.

Het concern verwacht te blijven profiteren van de sterke groei in China, waar DSM al 14 procent van de concernomzet behaalt, en overige snelgroeiende economieën en van een gematigde groei in volwassen landen. Japan heeft naar verwachting slechts een beperkt effect op de resultaten.

DSM is zich bewust van de stijgende energie- en grondstofprijzen, maar verwacht deze toch door te kunnen berekenen. Een geruststellende gedachte voor beleggers.




Gerelateerde artikelen