VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

28 april 2011

Unilever moet dieper in de kosten snijden om winst op peil te houden

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Bij Unilever zou dit jaar de winstgevendheid omhoog moeten. Maar door hogere grondstofprijzen zullen de marges eerst afnemen en pas na de zomer oplopen.

Dat voedingsmiddelenconcern Unilever veel last zou hebben van de hoge grondstof- en olieprijzen is zonneklaar. Unilever is wereldwijd de grootste gebruiker van palmolie.

Hoe hoger de olieprijs, des te aantrekkelijker om palmolie ook in brandstoftanks van auto's te gooien. Van die concurrentie heeft het Brits-Nederlandse voedingsmiddelenconcern veel last.

Grondstofprijzen
Naar nu blijkt is het nog allemaal een graadje erger dan eerder gedacht. Financieel topman Jean Marc Huet heeft de verwachte impact van hogere grondstofprijzen op de omzet verhoogd. Unilever meent nu 14 tot 16 procent meer kwijt te zijn om grondstoffen in te kopen.

Die ‘escalatie' van de grondstofprijzen, zoals Unilever het noemt, stuurt de plannen van Unilever dit jaar danig in de war. Na in eerdere jaren vooral te hebben gemikt op hogere volumes is het nu vooral de winstgevendheid die omhoog moet, liefst gekoppeld aan hogere verkoopvolumes.

Snijden
De hogere kosten maakt het noodzakelijk dan Unilever dieper in de kosten gaat snijden dan eerder aangekondigd. In februari was er de mededeling dat 1 mrd euro aan kostenbesparingen het doel was. Dat is nu opgetrokken naar 1,3 mrd euro.

Een positief effect op de marges komt pas in de tweede helft van het jaar. De winstgevendheid in de eerste helft van 2011 zal lager uitkomen dan vorig jaar.

Recordomzet in opkomende markten
Ondanks de stijgende grondstofkosten en sterk concurrerende markten heeft Unilever de omzet zien toenemen met 7 procent. Zonder valutaverschillen en afgestoten onderdelen was de groei 4,3%. Volumegroei was voor 2,5 procent verantwoordelijk. De prijsstijgingen voor 1,8 procent.

De groei haalt Unilever steeds meer uit opkomende landen. Het concern haalde afgelopen kwartaal 56 procent van de omzet uit vooral Azië en Zuid-Amerika. Niet eerder genereerde Unilever zo'n groot deel van de omzet in de opkomende landen, groter ook dan grote concurrenten als Nestlé en Procter& Gamble. Binnen een jaar of vijf moet zelfs driekwart van de omzet uit deze groeimarkten komen.

Dat Unilever haast heeft met die trek naar groeimarkten is logisch gezien de moeilijke omstandigheden in Europa. Daar daalde de verkopen zelfs in de eerste drie maanden.

Het is duidelijk: Unilever zucht zwaar onder de hoge grondstofprijzen. Het doet daar ook niet geheimzinnig over, maar vertrouwt erop dat volume- en margegroei mogelijk moet zijn.

Om beleggers te binden werd alvast een verhoging van het komende kwartaaldividend. Dat overtuigde beleggers niet. Het aandeel verloor, na bekendmaking van de cijfers, procenten tegelijk.

MEER UNILEVER:

15 april 2011

4 november 2010

  27 september 2010

5 augustus 2010


Gerelateerde artikelen

Unilever en Kraft Heinz: omzetgroei versus kostenbesparingen
Groene bezieling genereert keiharde euro’s
Unilever wordt winstgevender, maar voor het dividend maakt het weinig uit
Unilever wordt winstgevender, maar voor het dividend maakt het weinig uit
02-12-2016

Unilever spiegelde investeerders woensdag een verdere verbetering van de wi…

Lees verder

Unilever
Unilever zet een tandje bij

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}