VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VEB wil duidelijkheid van Spyker over voortbestaan onderneming

Autofabrikant Spyker onderneemt pogingen om de grote financiële problemen op te lossen. Aandeelhouders vrezen de rekening te moeten betalen voor de bedachte noodoplossing. Zij willen duidelijkheid van Spyker.

De VEB heeft Spyker namens beleggers een achttiental vragen gesteld over de huidige situatie bij de autofabrikant en de verwachtingen voor de toekomst.

Beleggers zijn zeer ongerust over de gang van zaken bij de autofabrikant. Spyker, moedermaatschappij van automerken Saab en Spyker, lijdt forse verliezen en heeft een aanzienlijk negatief eigen vermogen.

In ieder geval minder Saabs
-Spyker Cars heeft de verwachting geschrapt dat het bedrijf dit jaar 80.000 auto's zal verkopen, nu de productie bij dochterbedrijf Saab Automobile al ruim drie weken is onderbroken door financiele problemen.

-De omzet van Spyker kwam in het eerste kwartaal uit op 257,1 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat bedroeg euro 79,4 miljoen negatief, bij een negatieve kasstroom van euro 19,4 miljoen.

-Spyker bestaat bijna geheel uit de Zweedse autoproducent Saab. Het enige andere onderdeel, de sportwagentak, wordt binnenkort verkocht aan de Russische zakenman Vladimir Antonov.

-Spyker stelt te blijven werken aan versterking van de financiele positie voor de korte en lange termijn, zodat de productie bij Saab, die sinds 6 april is onderbroken, kan worden hervat.

-Voor versterking van de financiele positie wil het bedrijf onder meer vastgoedposities van Saab verkopen en vervolgens terughuren. Ook voor deze verkoop heeft Spyker een overeenkomst met Vladimir Antonov gesloten.

-Van de 400 mln euro die de Europese Investeringsbank aan leningen heeft verstrekt aan Spyker voor de doorstart van Saab, is al meer dan de helft gebruikt in het eerste kwartaal van dit jaar.
Daarbij komt dat de productiedoelstellingen niet gehaald worden en er onduidelijkheid is over de financierbaarheid van de onderneming. Dit lijkt geen gezonde basis om de onderneming te drijven.

De pogingen van Spyker om de financiële druk te verlichten hebben ingrijpende gevolgen voor de positie van aandeelhouders.

Zij vrezen dat bezittingen van de noodlijdende onderneming voor bodemprijzen worden verkocht aan te hulp schietende investeerders. Dat zou de huidige aandeelhouders Spyker zeer duperen.

Duidelijkheid
De VEB vraagt Spyker duidelijkheid over de constructies die de financiële nood moeten verlichten. Ook moet er duidelijkheid komen over de verwachtingen van Spyker voor 2012.

Gaat ook dat jaar, net als in 2011, een negatief operationeel resultaat opleveren? En hoeveel kapitaal denkt Spyker exact nodig te hebben om de onderneming draaiend te houden, nu en in de toekomst?

Beleggers hebben antwoorden op deze en andere vragen nodig om een afgewogen oordeel te kunnen vormen over de situatie waarin de onderneming zich nu bevindt.

Spyker moet zo snel mogelijkheid duidelijkheid geven, in ieder geval voor de aandeelhoudersvergadering van 19 mei aanstaande.
Gerelateerde artikelen