VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SBM neemt onzekerheid over winstgevendheid deels weg

Toeleverancier aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore kijkt met vol vertrouwen naar de rest van 2011. Het orderboek zat al goed en nu stelt ook de voorziene margeontwikkeling beleggers gerust.

SBM Offshore maakt weer duidelijk betere tijden door.

Beste nieuws uit het kwartaalbericht komt van de voorziene margeontwikkeling bij de oplevering van kant-en-klare systemen (Turnkey).

Deze totaalsystemen maakten vorig jaar een margeverdubbeling door van 5 naar 9,4 procent. Of dat niveau dit jaar gehandhaafd kon worden was tot op heden onzeker.

SBM Offshore sprak bij de jaarcijfers voor de Turnkey Systemen namelijk nog van een bandbreedte voor de operationele marge van 5-10 procent. Nu is dat verhoogd naar een bandbreedte van 10-15 procent.

Dat impliceert zelfs een verdere verbetering van de winstgevendheid. Van grote importantie, want Turnkey Systems was vorig jaar goed voor bijna de helft van het bedrijfsresultaat.

Orderboek solide
Het orderboek lag eind vorig jaar al op recordhoogte en door het binnenslepen van twee grote orders dit jaar ziet het er allemaal nog beter uit.

Het totale orderboek bedroeg aan het einde van het eerste kwartaal 11,3 miljard dollar, waar dan nog niet de recente opdrachten met een totale waarde van circa 2 miljard dollar in zijn meegenomen.

De nieuwe grote orders betreffen de levering van een nieuw drijvend olieboorplatform, FPSO, aan het Braziliaanse OSX en een herallocatie van het bestaande platform waar ENI Angola mee werkt. De OSX-opdracht ter waarde van 0,8 miljoen dollar zal in het tweede kwartaal in het orderboek worden opgenomen.

De nieuwe opdrachten passen ook prima in de strategie van SBM om een goede mix te houden tussen de levering van nieuwe systemen en leaseovereenkomsten.

Volgens bestuursvoorzitter Tony Mace blijft de vraag naar de producten van SBM Offshore groot en zijn er volgens hem goede kansen om dit jaar nog meer orders in de wacht te slepen.

Dat klinkt goed, want de concurrentie is voor SBM Offshore groot. Meerdere partijen loeren op dezelfde opdrachten.

Eerstekwartaalcijfers
Over de eerste drie maanden boekte SBM Offshore een omzet van 683 miljoen dollar, 5 procent lager dan vorig jaar.
De operationele marge wordt niet gegeven, maar ligt volgens het concern in lijn of zelfs boven planning, uitgezonderd het kleine onderdeel Turnkey Services (6 procent van de omzet).

TurnKey Systems was goed voor 63 procent van de totale omzet en daar ontwikkelt de marge zich dus boven vewachting.

Vooruitzichten
SBM Offshore houdt vast aan de prognose dat de omzet dit jaar ongeveer op hetzelfde niveau zal uitkomen als de ruim 3 miljard dollar van 2010. Deze omzet is al vrijwel volledig gedekt door orders die al binnen zijn.

De margeverwachting voor Turnkey Systemen is zoals gezegd opgekrikt, terwijl deze voor Turnkey Services en de leaseactiviteiten onaangeroerd blijft.

In het algemeen is de markt voor SBM Offshore goed en zit er ook beweging in de LNG markt. Het grote Braziliaanse Petrobas heeft hiervoor onlangs een tender uitgeschreven.

Beleggers beloonden het kwartaalbericht van SBM Offshore in een vlakke beurs met een mooie koerswinst van dik 2,5 procent.
Gerelateerde artikelen