VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Solide presterend ING is staats-bemoeienis over een jaar kwijt

ING presteert solide in de aanloop naar een volgende terugbetaling van een deel van de staatssteun. Over een jaar is de directe miljardensteun aflost. En wellicht levert dat nog een miljoenenmeevaller op.

De cijfers laten spreken. Dat lijkt de beste manier voor ING om de ophef over de bonus voor topman Hommen te laten verstommen.

De cijfers over het eerste kwartaal zijn in ieder geval goed ontvangen. De nettowinst over het eerste kwartaal kwam met euro 1,38 miljard 12 procent hoger uit dan in dezelfde periode vorig een jaar.

Opnieuw presteerde de bankdivisie van ING sterk. Dankzij een redelijk stabiele rentemarge (verschil tussen vergoeding bij aantrekken en uitzetten van geld) wist ING de verdiensten op te voeren.

De bank verstrekte meer leningen aan bedrijven en ‘betere leningen', zo benadrukte topman Hommen. Door kieskeuriger geld uit te lenen heeft het concern minder last van kredietverliezen.

Ook de verzekeringstak zag de winst sterker dan verwacht groeien door meer verkopen en meer vermogen onder beheer. Een opsteker, want juist de verzekeringsactiviteiten gaan via twee beursgangen de deur uit. De huidige resultaten doen de divisies weer wat meer glimmen in de etalage.

Majeure operaties
Het afstoten van de verzekeringsdochters is maar één van de majeure operaties die nu bij ING spelen. Zo speelt ook nog de verkoop van internetbank ING Direct USA, die op last van de Europese Commissie moet worden afgestoten.

Concrete uitspraken over verkoop waren er niet, maar potentiële kopers zijn er wel, zo meldde ceo Hommen.

Miljardensteun
Verkoop van ING Direct raakt meteen ook aan dat andere belangrijke dossier, de staatssteun. ING heeft op twee manieren hulp van de overheid gekregen. Allereerst is er de directe miljardensteun.

Eind volgende week krijgt minister De Jager van Financien 3 miljard euro terug betaald, twee miljard steun plus één miljard euro boete.

Volgend jaar mei wil ING de resterende steun terug betalen. Voorlopig bedraagt die 4,5 miljard euro, 3 miljard steun plus 1,5 mrd euro boete. Maar met een beetje goede wil kan dat bedrag lager uitvallen.

ING betaalt over de in totaal 10 miljard euro staatssteun 50 procent aflospremie. Als dat percentage over de volledige lening verschuldigd is dan zou het rendement op de lening voor de staat veel hoger zijn dan 10 procent. Dat is het minimale rendement dat ‘Brussel' eist voor vergoeding op staatssteun om oneerlijke concurrentie te voorkomen.

ING voert besprekingen met de Europese Commissie én een rechtszaak met als einddoel de aflospremie over de laatste betaling omlaag te krijgen. Dat zou een mooie opsteker zijn in een dossier waarin ING zich wel erg streng beoordeeld voelt.

Garantie op hypotheekpakketten blijft
Met de terugbetaling van mei volgend jaar is de steun nog niet afgelopen. Daarvoor zou ook de alt-A-transactie uit 2008 ongedaan moeten worden gemaakt. Deze Amerikaanse hypotheken, verpakt in verhandelbare pakketten, daalden tijdens de kredietcrisis zo hard in waarde dat ING zich genoodzaakt zag 80% van het risico van deze miljardenportefeuille over te dragen aan de Nederlandse Staat.

De alt-A-portefeuille hangt nauw samen met internetbank ING Direct USA. De bankverzekeraar moest volgens Amerikaanse regelgeving opgehaalde spaargelden in de VS ook daar beleggen. Dat werd onder meer de portefeuille aan alt-A-hypotheken, die later minder veilig bleken dan gedacht.

Staatsbemoeienis voorbij
ING wil de huidige staatsgarantie inzake de Alt-A-portefeuille in stand houden. Volgens het concern is het vooral de directe miljardensteun die ING belemmert in zijn mogelijkheden. Zo mag de bankverzekeraar nu niet stunten met hypotheek- en spaartarieven. Na terugbetaling volgend jaar is dat wel weer mogelijk.

Oja, de huidige miljardensteun stelt ook restricties aan het beloningsbeleid van ING. Ook dat is na mei 2012 voorbij. Want de staatssteun voor de Alt-A-portefeuille geeft de overheid geen stem in beloningsbeleid, benadrukte Hommen.
En zo zijn de bonussen toch weer onderwerp van gesprek.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen