VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

09 mei 2011

Commissarissen ING zagen tumult over bonussen totaal niet aan komen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De raad van commissarissen van ING heeft de publieke tumult over bonussen voor de bestuurders van de bank niet verwacht. ‘Een echte inschattingsfout,’  zegt ING-commissaris Jeroen van der Veer, waardoor de bank schade heeft geleden.

Dat stelde oud-Shell-topman Van der Veer tegenover beleggers tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van ING.

Van der Veer, eindverantwoordelijke voor de beloning van bestuurders bij ING, trok openlijk het boetekleed aan. 

“We hebben het niet goed gedaan”, zei Van der Veer, “we dachten dat het beloningsbeleid in volledige openheid is afgesproken. Er is vooraf ook overleg geweest met De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën.”

Halvering beloning
De ING-commissaris benadrukte dat de bestuurdersbeloningen, inclusief bonussen, geheel conform eerder gemaakte afspraken waren.  Hij benadrukte de internationale omgeving waarin ING opereert en dat de beloning bij de bank “aanzienlijk gematigder is dan bij verglijkbare banken. “

Ook bestreed hij “stemmen in de media” als zou de beloning van ING weer terug zijn op het niveau van voor de kredietcrisis. “Dat is absoluut niet het geval. De huidige beloningen zijn een halvering ten opzichte van het verleden.”

Afwezig
Beleggersvoorman Jan Maarten Slagter van de VEB hekelde vooral de opstelling van de raad van commissarissen nadat het tumult over de bonus van het ING-bestuurders was uitgebroken.  “Hommen heeft zichzelf moeten verdedigen voor een bonus. Waar was u?”

Volgens Van der Veer “escaleerde de situatie zeer snel. Wij hebben toen niet goed gecommuniceerd.“ Hij erkent dat ING schade heeft geleden door de discussie, ook al zien de bestuurders af van een bonus zolang ING nog staatssteun heeft. “Het schoteltje is gebroken, de stukken zijn nu weer aan elkaar maar je ziet de lijm nog zitten.”

Uitstekend besluit
Lodewijk de Waal, één van de twee door de overheid aangestelde commissarissen bij ING, complimenteert de raad van bestuur met het besluit om geen variabele beloningen te accepteren. “een uitstekend besluit.” 

Oud-vakbondsleider De Waal kreeg veel kritiek voor zijn rol in de beloningsdiscussie rond ING. Ook hij verdedigde zich tegenover beleggers dat het hier ging om uitvoering van eerder gemaakte afspraken. “Het is beleid waarmee je internationaal voor de dag kan komen. Toen het vorig jaar werd gepresenteerd heb ik geen wanklank gehoord, ook niet vanuit de politiek.

”Wel hekelde hij de aard van de discussie over beloningen. “Discussies over beloningen zijn zinvol maar alleen als emotie niet alle andere argumenten overheerst.”

De Waal is geen principieel tegenstander van variabele beloningen: “bonussen beïnvloeden het gedrag, maar waarom zou dat alleen ten kwade kunnen zijn? “ Hij benadrukte dat staatssteun geen blokkade vormt voor beloningen.
 

Nieuw beloningsbeleid
ING legde beleggers een nieuw beloningsbeleid voor waarbij een aanzienlijk deel van de variabele beloning gebaseerd is op niet-financiële factoren als klanttevredenheid en duurzaamheid.

Het beleid werd aangenomen maar het percentage tegenstemmers was opvallend hoog.

 Gerelateerde artikelen

Goede perspectieven voor Europese banken, cijfers ING vallen licht tegen
Goede perspectieven voor Europese banken, cijfers ING vallen licht tegen
02-08-2017

Verschillende marktvolgers wezen er deze week op dat de cijfers van ING eig…

Lees verder

ING rente europa banken
Beursfondsen scoren dikke onvoldoende voor dividendbeleid
Beursfondsen scoren dikke onvoldoende voor dividendbeleid
16-09-2016

Het dividendbeleid van beursfondsen is vaak summier, houdt nauwelijks reken…

Lees verder

dividend dividendbeleid
Financiële schade door rentederivaten voor bankbalansen snel gestegen
ING en ABN Amro onttrekken zich aan Europese bankenmisère

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}