VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Onzekere tijden voor uitgever Brill

Dreigende kortingen op de begroting van bibliotheken van de grote universiteiten en een snelle overgang van gedrukte uitgaven naar elektronische versies zorgen voor de nodige onzekerheid bij de kleine Leidse uitgever Brill.

Met een omzet van 27 miljoen euro over 2010 valt Brill in het niet bij spelers als Wolters Kluwer (3,6 miljard euro omzet) en Reed Elsevier (7,1 miljard euro omzet).

In haar specialismen, zoals islamstudies, biologie, kleine talen en Afrika-studies, is Brill niettemin een grote speler.

Beleggers hebben vele jaren een goede investering aan Brill gehad. Hoewel de marktomstandigheden lang niet altijd ideaal waren, had het bedrijf toch een stevig track record opgebouwd van gestage winstgroei en een solide aantrekkelijk dividend.

Deuk opgelopen
De afgelopen jaren heeft het track record van Brill toch een behoorlijke deuk opgelopen. In het crisisjaar 2008 werd ook het solide geachte bedrijf uit Leiden fors geraakt. De winst tuimelde van 3 miljoen euro tot onder de 2 ton.

Brill herstelde ook weer snel, maar het resultaat over 2010 van 2,7 miljoen ligt nog niet op pre-crisis niveau. Nu de resultaten weer boven jan zijn is Brill ook weer voor extra royaal met het uitkeren van dividend.

Net als over 2009 wordt over 2010 een dividend van 0,90 euro per aandeel voorgesteld. Dat betekent een pay out van ruim 60 procent.

Sinds 2004 hanteert Brill eigenlijk het beleid de helft van de winst uit te keren, maar het bedrijf voelt zich nog altijd schuldig dat over 2008 werd besloten de dividenduitkering te passeren.

Goede start
Het jaar 2011 is op zich goed begonnen met een bevredigende, niet nader genoemde, winstgroei. Met nam de verkopen van nieuwe boeken en elektronische edities zitten in de lift.

Elektronische uitgaven maken bij boeken al circa 20 procent van de omzet uit en bij tijdschriften ligt dat al bijna op driekwart. Brill waarschuwt echter dat het zwaartepunt van de activiteiten in de tweede jaarhelft ligt.

De onderneming draait naar eigen zeggen op volle toeren, maar dreigende kortingen op de overheidsbegroting in een groot aantal landen waar de uitgever actief is kan zeker ook tot bezuinigingen op wetenschappelijk onderwijs en bibliotheekbudgetten leiden en de marktvraag nog aanzienlijk doen verslechteren, zo waarschuwt Brill.

Zelfs de aardbeving in Japan kan van invloed zijn, omdat de uitgever circa 10 procent van de omzet uit Japan betrekt.

Op 19 mei staat de aandeelhoudersvergadering gepland en mogelijk dat de directie dan wat meer duidelijkheid kan verschaffen over deze risico's.

Overnames
Financieel staat Brill er gezond voor en het convenant met de bank is voldoende om snel te kunnen schakelen mocht er zich een interessante overnamekandidaat voorbij komen.

Brill geeft er in principe de voorkeur aan autonoom te groeien. Nu de marktomstandigheden lastiger lijken te worden, kijkt Brill nadrukkelijker naar strategisch passende overnames. Daar zullen concurrenten net zo over denken.

Goed beschermd
Brill is zich altijd terdege bewust geweest van de eigen successen en daar ook de kwetsbaarheid van ingezien. Het mag dan in niches opereren, zij betreedt daarmee wel degelijk ook het terrein waarop grote uitgevers actief zijn en waar schaal van belang is.

Verder staat of valt het succes van Brill met de relaties die het heeft met wetenschappers en bibliothecarissen. Vertrouwen in kwaliteit van toekomstige uitgaven speelt hierin een sleutelrol.

Dat vormt de reden waarom het bedrijf zichzelf via certificering en beschermingsprefs behoorlijk heeft dichtgetimmerd tegen een ongewenste overname.

MEER BRILL:

19 mei 2010

20 mei 2009



Gerelateerde artikelen