VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Boskalis vult orderboek minder snel dan concurrenten

In het eerste kwartaal wist Boskalis, in tegenstelling tot concurrenten, weinig nieuwe orders binnen te slepen. Topman Peter Berdowski lijkt zijn neus op te halen voor de lage prijzen van recent vergeven projecten en gokt op een verbetering van de marktomstandigheden.

Boskalis realiseert een omzetgroei in het eerste kwartaal, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerde trading update.

Maar de groei is ‘volledig toe te schrijven aan de bijdrage van Smit Internationale ten gevolge van de overname, die in 2010 pas vanaf het tweede kwartaal volledig is geconsolideerd’.    

Doet de omzet van de maritieme dienstverlener niet mee,dan is de conclusie dat de oude activiteiten, baggeren en grondverzet, stil staan. De problemen op de baggermarkt vertalen zich ook in een daling van de omvang van het orderboek van de groep van 3,2 miljard euro eind 2010 tot de 3,1 miljard euro van vandaag. 

Concurrentie vult wel
Boskalis hengelde in het eerste kwartaal slechts 1 opdracht binnen ter waarde van 90 miljoen euro in Nigeria. In de trading update geeft de onderneming als reden voor de lage orderscore ´het lagere activiteitenniveau in de markt´ . 

Op zich vreemd. Want de Belgische concurrent Jan de Nul was de laatste maanden goed . De recente orders zijn goed voor een miljard euro.

Ook het Rotterdamse Van Oord  zag het orderboek aanzienlijk voller lopen dan dat van de Papendrechtse onderneming. De baggeraar gaat samen met de groene investeringsmaatschappij Typhoon Offshore een bouwen.

Het is de bedoeling dat het park 1,5 miljoen Nederlanders van groene stroom zal gaan voorzien  Het project is tussen de 300 en 400 miljoen euro waard. Tellen we daar de andere projecten, waaronder in Azarbaijan, en we komen al snel op een orderinstroom van 700 miljoen euro.  

Hamvraag
Met weinig activiteit lijkt het in het eerste kwartaal dus wel mee te vallen. Het lijkt er meer op dat Boskalis ontevreden over de bedragen die de recente projecten zouden opleveren. Zou de baggeraar wachten op tijden waarin hogere facturen opgestuurd kunnen worden? 
 
De hamvraag is of dit tegen beter weten in is. De baggeraar zegt zelf dat zij een nieuwe toestroom aan capaciteit in de markt hebben gezien in de laatste jaren. ´Bij nieuwe projecten en in bepaalde delen van de markt vertaalt zich dat in druk op zowel volumes als marges’.

Langere termijn
Het ziet er op korte termijn moeilijk uit voor Boskalis. De onderneming geeft geen kwantitatieve jaarverwachting af. Zeker is wel dat het historisch hoge jaarresultaat van 2010 niet wordt geëvenaard in 2011.

Voor de wat langere termijn is topman Peter Berdowski onverminderd positief.  Fundamentele factoren als de groei van de wereldhandel, energieconsumptie en de wereldbevolking zullen voor toenemende vraag naar de diensten van Boskalis zorgen.

‘Op basis van de huidige inzichten beschouwt Boskalis de huidige periode als een overgangsfase, van knellende marktomstandigheden naar positievere vooruitzichten op de middellange termijn’, zo sluit het bericht af. 

LEES MEER:

5 april 2011

5 april 2011

17 maart 2011

8 februari 2011

18 november 2010

20 augustus 2010

29 maart 2010

 16 maart 2010

Gerelateerde artikelen