VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SNS maakt weer winst door minder grote tegenvallers

Terwijl Aegon en ING een duidelijke planning hebben  voor het afbetalen van eerder ontvangen staatssteun blijft SNS vooral druk bezig het benodigde kapitaal bijeen te harken. Winst in het eerste kwartaal helpt dan.

Net als voor ING en Aegon is SNS volop in de weer om van de staatssteun af te komen. De bankverzekeraar moet nog 850 mln euro ophoesten om de schuld aan de staat af te lossen.

Daarna wacht nog een lening van grootaandeelhouder Stichting Beheer van 500 miljoen, maar die bevriende stichting heeft al aangegeven wel wat geduld te hebben.

Die twee schulden samen is geen kleinigheid voor een bedrijf dat op de beurs maar iets meer dan een miljard euro waard is.

Bij presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal maakt de SNS-top maar weinig woorden vuil aan de terugbetaling. Blijkbaar is de top van het bedrijf nog niet zeker genoeg van hun zaak om bijvoorbeeld een planning te geven. En dus zullen beleggers het moeten doen met de eerder afgegeven planning, ‘ergens in 2012'.

Kapitaal vrij spelen
Wel is steeds duidelijker hoe SNS de benodigde miljoenen aan kapitaal weet vrij te spelen om zijn schulden af te lossen.

Allereerst heeft SNS een deel van het risico dat het loopt op zijn verzekeringsportefeuille doorgeschoven naar een herverzekeraar. Daardoor hoeft de bankverzekeraar minder kapitaal, lees: 225 miljoen euro, als buffer aan te houden. Die actie heeft wel een prijs. SNS moet de herverzekeraar immers een premie betalen.

Daarnaast blijft SNS de rampendivisie Property Finance afbouwen. Een jaar of vijf geleden haalde toenmalige topman Sjoerd van Keulen deze divisie van vastgoedleningen binnen als ‘groeibriljant'. Inmiddels heeft de bankverzekeraar al vele honderden miljoen aan niet terugbetaalde leningen moeten afboeken.

Rampendivisie verder afgebouwd
Eind vorig jaar pakte SNS nog eens een flinke afboeking in de boeken op. Dat betekende verlies over heel 2010 maar wel de hoop dat de ergste pijn achter de rug moet zijn. SNS gaat verder door met het verkopen van leningen die het voor vastgoedprojecten heeft gegeven. Nog steeds wordt er afgeboekt, maar minder dan voorheen.

Het verlies bij Property Finance bedroeg euro 57 miljoen in het eerste kwartaal, vrijwel gelijk aan de aan het eerste kwartaal van vorig jaar. Ten opzichte van de drie laatste kwartalen van betekende dit echter een aanzienlijke verbetering. Komende jaar wordt de divisie verder afgebouwd door de resterende leningen te verkopen of te laten aflossen.

Bankieren floreert
De relatief kleine afboeking helpt SNS aan zwarte cijfers in het derde kwartaal. Het was weer het bankieren dat succesvol verliep voor SNS. De bankactiviteiten, vooral consumentenbankieren, boekten 13 procent meer winst.

Ook verzekeren presteerde operationeel goed volgens topman Ronald van Latenstein. In de cijfers was dat maar ten dele terug te zien. De resultaten werden gedrukt door bijzondere posten.

Al met al bleef onder de streep 21 miljoen aan winst over. En zo helpt ook het echte werk, bankieren en verzekeren, SNS om zijn staatsschuld af te lossen. Een beetje.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen