VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

24 mei 2011

Aalberts Industries blijft gretig op overnamepad

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De financiële wereld mag dan in brand staan, Aalberts Industries heeft daar geen boodschap aan en heeft weer eens een overname gedaan. Dit keer een aardige vis, die het bedrijf gewoon uit eigen middelen voldoet.

Vraag tien beleggers welke topman nog iets in zich heeft van een echte ondernemer, grote kans dat Jan Aalberts vaak genoemd wordt.

De bestuursvoorzitter en oprichter van het gelijknamige industrieel concern grijpt kansen als die zich voordoen.

Daarbij anticipeert hij snel op een nieuwe werkelijkheid. Dat sorteerde weer effect in de afgelopen crisis. De jaarcijfers 2010 toonden aan dat het bedrijf de ellende van die tijd al weer te boven is.

Ook nu de onrust in Europa weer flink toeneemt over de schulden van Zuid-Europese landen en de effecten daarvan op andere landen, blijft Aalberts zijn werk doen en laat hij de acquisitiemotor lopen.

Aanwinst
Van het Franse Air Liquide neemt Aalberts het bedrijf Lamers High Tech Systems over. Het gaat om een in Nederland gevestigde onderneming die systemen produceert om hoogzuivere gassen en chemicaliën te vervoeren en te mengen. Deze systemen worden gebruikt in de chipindustrie, voor LED-verlichting en zonne-energie. Stuk voor stuk snelgroeiende markten, waar Aalberts al op belangen heeft, maar nu nog steviger voet aan de grond wil krijgen.

Klein en groot tegelijk
Lamers zet jaarlijks 90 miljoen om. Vergeleken met de 1,68 miljard van Aalberts is dat niet veel, maar het bedrijf zal onderdeel uitmaken van Aalberts divisie Industrial Services. Voor deze divisie betekent het een omzetbijdrage van bijna 20 procent. Aalberts heeft al eerder aangegeven de meer conjunctuurgevoelige divisie Industrial Services te willen versterken.

Het aardige van deze deal is dat er veel synergievoordelen te behalen zijn. Lamers ontsluit nieuwe markten voor Aalberts, terwijl de systemen van de Lamers gelijktijdig op andere bestaande markten van Aalberts ingezet kunnen worden.

Nog geen applaus
Een mooie overname op het eerste gezicht. Maar zelfs Aalberts krijgt de handen maar moeilijk op elkaar in dit onzeker beursklimaat. De koers van het aandeel is terug op het niveau van een maand of twee geleden.

Dat zal te maken hebben met het feit dat Aalberts nogal afhankelijk is van de bedroevend draaiende bouwsector. De topman heeft het risico proberen te dempen door activiteiten goed te spreiden, zowel qua productgroep als geografisch.

Daarbij is Aalberts qua bouw vooral actief in Scandinavie en Oost-Europa en de Verenigde Staten. Landen waar de groei van bouwactiviteiten hoger ligt dan in West-Europa.

Ambities genoeg
Aalberts heeft er bij de jaarcijfers op gewezen dat het doel voor dit jaar is de winst per aandeel van 2007 (1,26 euro) te overtreffen.

Ten opzichte van de 1,10 euro over 2010 betekent dat een stijging van minimaal 14,5 procent. Realistisch maar dat moet nog wel worden waargemaakt. Slaagt het bedrijf in deze doelstelling dan betalen beleggers op de huidige koers nog steeds 12 keer de winst.

Een nog grotere overname of gewoon wat meer rust in de financiële wereld kan helpen. Dat laatste heeft Jan Aalberts niet in de hand. Het eerste is zeker aan hem besteed.


Gerelateerde artikelen

Wim Pelsma (Aalberts): ‘mooie overnames gedaan dit jaar’
Wim Pelsma (Aalberts): ‘mooie overnames gedaan dit jaar’
12-09-2018

Aalberts kondigde begin deze maand twee kleine overnames in Noord-Amerika a…

Lees verder

aalberts overname technologie
Aalberts moet succesvol groeimodel beter gaan ondersteunen
Aalberts moet succesvol groeimodel beter gaan ondersteunen
03-11-2017

‘Goedkoop’ bedrijven overnemen en die vervolgens even winstgevend maken als…

Lees verder

Aandeelhouders aalberts groei
Familiebedrijven doen het beter
Familiebedrijven doen het beter
04-10-2017

Volgens analisten van de Belgische bank KBC kan het verstandig zijn een fli…

Lees verder

beurs aandelen
Aalberts stelt beleggers gerust zonder concrete cijfers te noemen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}