VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeelhouders TNT geven commissarissen een onvoldoende

Zestig procent van de aandeelhouders gaf de raad van commissarissen geen goedkeuring voor het gehouden toezicht ("decharge").

Het ‘nee' van beleggers komt hoogstzelden voor, maar kwam niet geheel onverrast.

Het stemadviesbureau Institutional Shareholder Services (ISS) adviseerde haar internationale klantenbestand om tegen het agendapunt te stemmen.

IIS hekelde het feit dat TNT Express, gepantserd met verschillende beschermingsconstructies, naar de beurs gaat.

Het bureau vond het blijkbaar te zwaar om hiervoor tegen de splitsing te stemmen - dit voorstel werd met ruim 99 procent van het aandelenkapitaal goed gekeurd - maar wilde de commissarissen toch een tik op de vingers geven.

Moeilijk
TNT Express maakt het moeilijk voor aandeelhouders om commissarissen te benoemen en te ontslaan. Hier zijn meer aandeelhouders voor nodig dan de code voor goed ondernemingsbestuur voorschrijft ("Frijns).

Ook is er nog een stichting Continuïteit die kan dwars liggen bij eventuele vijandige overnames.

Topman Peter Bakker deed 13 mei  via een brief aan aandeelhouders een poging om dit scenario te voorkomen. In de brief noemde Bakker het ‘ongepast' om tegen decharge te stemmen.

Ook gaf Bakker aan dat hij bereid was om in gesprek te gaan met beleggers, en was hij mogelijk bereid om de statuten volgend jaar weer om te buigen.


Het grootste deel van de nee stemmers zijn waarschijnlijk grote buitenlandse partijen. Grote institutionele Nederlandse partijen als pensioenfonds PGGM en beleggingsfonds Robeco maakten hun bezwaren tegen de ‘slechte governance praktijken', maar stemden wel voor.

Weer 26 fondsen in de AEX
Vanaf donderdag 26 mei zal TNT op de beurs verder gaan als twee aparte bedrijven, PostNL en TNT Express.

Daarmee zorgt een splitsing van een bedrijf er opnieuw voor dat de AEX uit 26 verschillende aandelen bestaat, in plaats van de gebruikelijke 25 fondsen. Eerder dit jaar was dat ook al het geval toen ArcellorMittal een divisie afsplitse die doorging onder de naam Aperam.

Bij de herweging in maart werden het weer 25 aandelen doordat het minst verhandelde aandeel, BAM, naar de Midkap werd overgeheveld. 

Op vrijdag 17 juni vindt opnieuw een herweging van de AEX plaats en wordt beslist welk fonds uit de index verdwijnt. Dit gebeurt op basis van de omvang van de handel in de aandelen. Wereldhave lijkt op voorhand de aangewezen kandidaat om terug te zakken naar de midkap-index.  

Eén wordt twee
Aandeelhouders van het verdwijnende beursfonds TNT krijgen voor ieder aandeel dat zij woensdag 25 mei nabeurs in bezit hebben, één aandeel PostNL plus één aandeel TNT Express.

Interessant om te zien of de beurswaarde van beide onderdelen samen groter gaat zijn dan die van voorganger TNT. Vanaf opening beurs moet duidelijk worden hoe beleggers de waardeverhouding tussen de beide nieuwe bedrijven beoordelen.PostNL is wat betreft omzet en aantal personeelsleden groter dan TNT Express en wil beleggers trekken met een fors dividend. TNT Express is winstgevender en heeft meer groeipotentie.
Gerelateerde artikelen