VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Twee TNT-onderdelen zijn nog lang niet van elkaar verlost

De aandeelhouders TNT van woensdag zijn donderdag beleggers in TNT Express én PostNL. Een fors aantal gooit de aandelen in het postbedrijf in de verkoop. Daarmee verkopen ze ook een deel van hun belang in TNT Express. Want er blijven onderlinge banden.

Meer dan tien procent in de min. Daarmee debuteert het aandeel van TNT's voormalige postdivisie als zelfstandig beursfonds onder de naam PostNL.

Volgens TNT is PostNL interessant voor beleggers die . Groei zit er niet echt in.

Voor de komende jaren staat het post bedrijf nieuwe volumedalingen te wachten, gedreven door concurrentie van onder andere SelektMail en Sandd (die recent aankondigde hun krachten te bundelen) en aanhoudende verschuiving van post naar e-mail. TNT rekent alvast op 8 tot 10 procent minder poststukken voor het komende jaar.

PostNL streeft in de toekomst stabiele dividenden na en keert 75 procent van het netto kasresultaat uit met een minimum van 150 miljoen euro. Dat laatste is niet geheel onbelangrijk.

In 2010 daalde het netto kasresultaat bijvoorbeeld van 700 miljoen euro naar 171 miljoen euro, voornamelijk door hogere belastingen.

Express moet groeien
Express moet een groeiaandeel worden. De pakketvolumes lagen afgelopen jaar alweer op het niveau van voor de crisis, ondanks moeilijke marktomstandigheden met druk op de productmix en prijzen.

De omzet ging over het gehele jaar met 8 procent omhoog naar 6,7 miljard euro. Dit leverde een operationeel resultaat op dat 32 procent hoger was dan een jaar eerder.

Recent heeft de expressdivisie wel nog fors moeten afboeken . Het management in Brazilië is inmiddels de laan uit gestuurd. Nieuwe mensen moeten de zaak weer op de rails trekken.

Beleggers zouden ook koerswinst kunnen verwachten als TNT Express wordt overgenomen door een concurrent. Geruchten als zou een concern als FedEx interesse hebben zoemen al jaren rond. Maar TNT Express opkopen zal moeilijk gaan, want het bedrijf is, bepantserd met verschillende beschermingsconstructies, naar de beurs gegaan.

Groei boven dividend
Beleggers lijken voorlopig groeiaandeel Express te verkiezen boven het postaandeel. De koers van PostNL zakt flink, die van TNT Express stijgt. Beleggers laten zich dus weinig gelegen liggen aan de mooie dividendvooruitzichten van PostNL.

Waarschijnlijk was de koers nog verder gezakt als de bedrijven echt helemaal los van elkaar zouden staan. Maar dat is niet het geval. PostNL heeft nog een belang van bijna 30 procent in TNT Express. Zo profiteert het van de betere vooruitzichten bij Express.

De onderlinge banden zullen in de loop der tijd minder hecht worden is de verwachting. PostNL zal stukje bij beetje zijn belang in het Express-broertje moeten afbouwen om beleggers het beloofde dividend uit te keren. Voorlopig is een aandeel PostNL verkopen ook het belang in TNT Express afbouwen.
Gerelateerde artikelen