VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AkzoNobel raakt achterop in kat-en muisspel met grondstoffen

Opnieuw moet een prominent Nederlands beursfonds een winstwaarschuwing afgeven. Na Philips vorig week is het nu de beurt aan AkzoNobel, naar eigen zeggen het grootste verfconcern ter wereld.

AkzoNobel had voor dit jaar een groei van omzet en winstgevendheid van vijf procent beloofd ten opzichte van vorig jaar. Nu stelt het concern dat de winstgevendheid dit jaar helemaal niet zal groeien maar in lijn zal liggen met die in 2010.

Beleggers reageren teleurgesteld op het nieuws en zetten het aandeel AkzoNobel in een eerste reactie tot tien procent lager. Dat AkzoNobel met tegenwind kampt is niet verrassend en tegelijk toch weer wel.

Pricing power
AkzoNobel heeft bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers al laten doorschemeren te worstelen met gestegen grondstofprijzen. Als de prijs van basismaterialen stijgt heeft dat invloed op de totale kosten die AkzoNobel maakt bij de productie van de eigen verven, coatings en chemicaliën. 

AkzoNobel is niet de enige die de hogere prijzen voor de kiezen krijgt. Ook concurrenten als PPG en Sherwin-Williams zuchten onder de gestegen kosten. Het is zaak voor de bedrijven om kostenverhogingen zoveel mogelijk door te rekenen aan de klanten. Zo blijven de marges, en dus winstgevendheid op peil.

Concurrentieslag
In de eerste maanden van dit jaar moest AkzoNobel al inleveren op de marges, wat betekent dat de hogere grondstofprijzen (20 procent hoger in een jaar tijd) nog niet helemaal doorgerekend konden worden.

Maar bij die gelegenheid was de verfproducent er nog zeker van dit jaar de hogere kosten van grondstoffen volledig goed te kunnen maken door prijsverhogingen en kostenbesparingen.

Nu blijkt AkzoNobel meer tijd nodig te hebben om te anticiperen op hogere grondstofprijzen. In één keer doorrekenen is blijkbaar te riskant. Klanten zouden kunnen besluiten over te stappen naar een concurrent van AkzoNobel. Zo zijn de hogere grondstofprijzen toch ook vooral een forse concurrentieslag.

En daarin heeft Akzo een nadeel ten opzichte van de eerder genoemde Amerikaanse concurrenten als PPG en Sherwin-Williams. Het bedrijf heeft te maken met een sterke euro.

Behalve die eurokwestie is het waarschijnlijk vooral de manier waarop de concurrentie de hogere prijzen te lijf gaat die zorgt voor een nieuwe situatie bij Akzo. De stijging van grondstofprijzen was verwacht en zonder twijfel ingecalculeerd.

En dan kampt het concern nog met een aantal andere tegenvallers. Onderhoud in de chemicaliëndivisie duurt langer dan gedacht. Dat gaat ten koste van de productiviteit in deze, voor AkzoNobel, zeer winstgevende tak van sport

Pijnlijk voor AkzoNobel én vertrekkend topman
Al met al is de winstwaarschuwing van vandaag behoorlijk pijnlijk. Allereerst voor heel AkzoNobel. Het tweede en het derde kwartaal zijn normaal gesproken de maanden waarin het moet gebeuren voor het beursfonds. Tegenvallers in die periode komen nog harder aan.

En dan is er nog het gezichtsverlies voor topman Wijers. Terugkomen op eerdere verwachtingen is altijd pijnlijk. Bij Philips kon nog gesteld worden dat een nieuwe topman, Frans van Houten, zo snel mogelijk wil afrekenen met het verleden door alle slechte nieuws snel naar buiten te brengen.

Dat legt de basis voor een nieuw begin. De tegenvaller bij AkzoNobel komt juist aan het einde van Wijers’ zittingsduur. Onder zijn beleid is deze tegenvaller ontstaan. Aan de andere kant neemt hij zijn opvolger zo ook opruimwerk uit handen.

LEES OOK:

10 juni 2011

28 april 2011

21 april 2011
17 februari 2011

5 november 2010


23 juli 2010

21 juni 2010

 23 april 2010





Gerelateerde artikelen