VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeelhouders Spyker gaan hoe dan ook zware tijden tegemoet

Ook als het Saab-/Spykertopman Victor Muller lukt om voor de korte termijn miljoenen te winnen blijft de toekomst van het bedrijf zeer onzeker. Ook in zonnige scenario's zullen aandeelhouders bloeden.

Victor Muller is onmiskenbaar een makelaar in hoop. Momenteel heeft hij vooral een schreeuwende behoefte aan harde contanten. De behoefte aan geld is nu én over een tijdje even nodig als onzeker.

De problemen op korte termijn vallen het meeste op. Dat Spyker een grote betalingsachterstand heeft bij de toeleveranciers van onderdelen is al langer bekend. Dat is ook de hoofdreden dat de fabrieken van Saab nu stil liggen.

Vorige week kwam daar een nieuwe tegenvaller bij. De autoproducent kon de lonen van zijn werknemers niet meer te kunnen betalen. Vakbonden dreigden vervolgens faillissement voor het autobedrijf aan te vragen als de salarissen niet binnen een week betaald zouden worden.

Het aandeel van de autoproducent stuiterde ondertussen over de koersenborden, met als grootste uitschieter een koersdaling van 61 procent vorige week.

Polsstok kopen
Spyker is druk op zoek naar overbruggingskredieten. Want zo ziet het bedrijf dat. Het heeft geld nodig om de boel draaiend te houden/krijgen totdat er geld beschikbaar komt uit twee recent gesloten Chinese partnerschappen.

In die zienswijze zitten fikse gevaren verscholen. Eerst maar eens het geld dat Swedisch Automobile nodig heeft totdat het Chinese deze kant op komt. Topman Victor Muller heeft inmiddels op drie manieren geld weten los te peuren.

In de eerste plaats gebruikt hij auto's als ruilmiddel. Afgelopen maandag . Daarmee kunnen de salarissen weer betaald worden.

Om leveranciers te betalen en de autoproductie te hervatten is veel meer geld nodig, naar schatting 80 miljoen euro. Ook met een tweede actie is er nog niet voldoende om dat voor elkaar te krijgen.

Dinsdag presenteerde Swedisch Automobile, Spyker dus, . Een groep Zweedse investeerders betaalt tot maximaal 33 miljoen euro en verhuurt het vastgoed weer terug aan de autoproducent.

En op donderdag bij van hedgefonds Gemini. Het fonds, opererend vanuit belastingparadijs Bahama's, heeft al eerder zaken gedaan met Victor Muller. In mei sprong Gemini via een obligatie in de bres voor Swedisch Automobile. De miljoenen moesten ervoor zorgen dat het werk weer kon worden opgepakt in de stilgevallen Saab-fabrieken. Het bleek van korte duur.

Chinese beren op de weg
Victor Muller heeft deze week dus een flinke stap gezet om de tijd te overbruggen tot september. Dat is het moment waarop de topman verwacht en vurig hoopt dat er geld beschikbaar komt uit de Chinese overeenkomsten.

Het is de vraag hoe realistisch dat is. De overeenkomsten met Chinese partners Pang Da en Youngman moeten nog goedgekeurd worden door de Chinese autoriteiten. Dat zou wel eens meer tijd kunnen vergen dan gehoopt. Dat staat dan nog los van de vraag of Chinese autoriteiten goedkeuring geven voor een Chinese investering in een zwaar verlieslatend westers bedrijf. De recente geschiedenis biedt wat dat betreft weinig hoop.

Ook moet Swedisch Automobile de intentieverklaring met de twee gehoopte Chinese partners nog uitwerken. In ruil voor de honderden miljoenen die de Chinezen in de autofabrikant zouden steken krijgen ze (samen meer dan de helft van de) aandelen.

Ten tijde van de oorspronkelijk deal tussen Spyker/Saab en de Chinese partners was een aandeel in het concern nog vier keer zoveel waard als nu.

Dat maakt het niet alleen twijfelachtig dat Swedisch Automobile al over twee maanden geld krijgt, maar de hoogte van de injecties zijn onzeker. Mocht de Chinese zak met geld veel later komen of veel kleiner uitvallen dan heeft Spyker er meteen weer een gigantisch probleem bij.

Aandelen bijdrukken
De vraag is of het die nieuwe tegenvaller kan hebben. Voor beleggers in het aandeel valt er in ieder geval weinig te genieten. Ook als Spyker het geldtekort nu overleeft én de Chinese injectie nog tijdig ontvangt wachten weinige zonnige tijden.

Om Pang Da en Youngman aan hun belang te helpen zal Swedisch Mobile een enorme stroom nieuwe aandelen moeten uitgeven. Naar schatting verwatert het aandeel met een gigantische 350 procent.

Dat betekent dat zittende aandeelhouders hun aanspraak op toekomstige winsten zien versplinteren. Maar winst, dat is wel het laatste wat nu aan de orde is bij het Zweeds-Nederlandse automobielbedrijf.

LEES MEER:

 20 mei 2011

19 mei 2011

29 april 2011

  1 april 2011

25 maart 2011

24 februari 2011

26 augustus 2010

Op de hoogte blijven?Gerelateerde artikelen