VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Boskalis-topman Berdowski breekt belofte

Boskalis sluit een beursweek vol waardeloze verwachtingen af met een gebroken belofte. Hij verkoopt voortijdig een stuk van het overgenomen Smit.

Uitgesproken verwachtingen van de topmannen van TomTom, Philips en AkzoNobel ten aanzien van de toekomstige winst blijken weinig waard. Topman Peter Berdowski houdt zich op een ander vlak niet aan zijn woord.

´We hebben duidelijke afspraken gemaakt over de continuïteit van de identiteit van Smit Internationale en haar strategie´, aldus Ben Vree, de toenmalig topman van Smit Internationale begin 2010.

Een "driejarig protocol met spijkerharde garanties" , maakt dat Vree Boskalis topman Peter Berdowski ruimte bood om tot overnemen. De twee ondertekenden een protocol waar in stond dat de divisies van Smit Internationale intact zouden blijven.

Ook bleef het hoofdkantoor van Smit Internationale in Rotterdam, en zou de ‘sterke merknaam‘ van de maritieme dienstverlener onveranderd blijven.

De handtekening van Berdowski blijkt weinig waard. Vandaag, iets meer dan een jaar na afronding van de fusie, kwam Boskalis met een naar buiten waarin het aankondigt een groot deel van de terminaldivisie plus acht transportschepen te verkopen aan Lamnalco voor 450 miljoen dollar.

De samenvoeging van de activiteiten van Smit, die aan- en afvoerdiensten levert rond opslagterminals, met Lamnalco is een langgekoesterde wens van Berdowski. Al in 2008 benaderde Lamnalco, een
jointventure tussen Boskalis en Saoedi-Arabische concern Rezayat, Smit met een bod op de terminaldivisie van 300 miljoen dollar. Vree moest hier weinig van hebben.

Ook een latere poging in 2008 van Berdowski om heel Smit Internationale over te nemen, stuitte op verzet bij Vree.

Non financials
De ommezwaai van Vree om achter het bod te staan hing samen met de bedongen ‘spijkerharde' niet financiële garanties. Beleggers waren niet blij met de door Vree bedachte term ‘non financials', want al deze wensen resulteerden direct in een lagere overnameprijs.

Natuurlijk had Berdowski geen problemen met de wens van Vree om de vier Smit-divisies intact te houden, maar dit ging wel gepaard met een schrale overnamepremie. Nu de angst dat de spijkerharde garanties niet zo hard
waren als Berdowski had beloofd bewaarheid wordt bestaat toch de indruk dat het ‘Smit kamp' .

Een andere ‘non Financial voorwaarde' was dat Vree een plaatsje kreeg in het bestuur van Boskalis om te werken aan de samenvoeging van beide bedrijven. Na enkele maanden arbeid voor zijn nieuwe werkgever liet
hij weten dat hij aan het eind van het jaar zou stoppen omdat de integratie op rolletjes liep.

Bij zijn vertrek vaarde een van in totaal 1,7 miljoen binnen.
Gerelateerde artikelen