VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ballast Nedam put moed uit verlaging overdrachtsbelasting

Geen verhoging van de winstprognose maar wel een koerssprong van 6 procent voor Ballast Nedam. De bouwer verwacht een positief effect van de lagere overdrachtsbelasting.

Het blijft allemaal magertjes in bouwend Nederland. Toch krijgt Ballast Nedam uit Nieuwegein de handen op elkaar doordat het relatief goed presteert.

De halfjaarcijfers zijn inderdaad wat beter dan verwacht, al doet een vrijvallende voorziening van 2 miljoen euro met betrekking tot een mededingingszaak uit 2002 veel.

Hierdoor steeg het bedrijfsresultaat van 6 naar 8 miljoen euro. Puur bedrijfsmatig is er dus sprake van een vlak operationeel resultaat.

Niet opgewonden
Wie dieper in de cijfers duikt kan daar toch niet echt opgewonden van raken.
Omdat de omzet terugliep van 625 miljoen euro naar 608 miljoen euro, kon de marge omhoog van 1 naar 1,3 procent. Uiterst mager natuurlijk voor een bouwer die gewend is 3 procent of meer te maken.

De nettowinst verdubbelt van 2 naar 4 miljoen euro. Dat vertaalt zich in een winst per aandeel van 36 cent.

Prijsdruk alom
Conform de strategie wist Ballast Nedam goede resultaten te boeken bij een aantal langlopende integrale projecten.
Minder goed vergaat het bij de vastgoedontwikkeling, de regiobedrijven en de prefab. In deze takken van sport is de prijsdruk het grootst.

De Infra-activiteiten boerden het afgelopen halfjaar goed. Het bedrijfsresultaat steeg van 4 miljoen naar 11 miljoen euro. Helaas zal daar in de tweede jaarhelft niet veel meer bijkomen.

De winstgroei komt namelijk door het aflopen van enkele grote projecten zoals de energiecentrale voor Nuon in de Groningse Eemshaven.

Het beeld van toenemende concurrentie en prijsdruk in het infrabedrijf is niet gewijzigd, aldus Ballast Nedam. Bij de tak bouw en ontwikkeling zakte het bedrijfsresultaat van 3 naar 1 miljoen euro. De ontwikkelingstak was zelfs verliesgevend.

Ballast Nedam'topman Theo Bruijninckx is blij met de verlaging van de overdrachtsbelasting, al zullen de positieve effecten op de nieuwbouw pas op termijn tot uiting komen, zo is zijn verwachting. Het nieuwe segment Specialismen en Toelevering, waaronder werk als milieuadvies, groenvoorziening en prefab(beton) producten vallen, boekte per saldo een negatief resultaat.

Winstprognose gehandhaafd
Ballast Nedam houdt vast aan de eerder afgegeven prognose van een bedrijfsresultaat van 15-20 miljoen. Een brede range die door analisten goed haalbaar wordt geacht.

Puur operationeel heeft Ballast Nedam nog een lange weg te gaan naar de resultaten van weleer. Met een solvabiliteit van 19 procent heeft het bedrijf ook niet veel vlees op de botten.

Fantasie blijft er wel in het aandeel door het grote belang dat bouwer Hurks in Ballast Nedam heeft opgebouwd.
Volgens de laatste melding van afgelopen mei bezit Hurks inmiddels 20,3 procent in zijn concullega.

Een volledige overname zou volgens Hurks niet aan de orde zijn. Dat mag zo zijn, een consolidatieslag in de zwaar concurrerende bouwsector lijkt een kwestie van tijd.
Gerelateerde artikelen