VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Tweede winstwaarschuwing AkzoNobel niet uitgesloten

Om de eind vorige maand afgegeven verlaagde prognose van een vlak bedrijfresultaat dit jaar te halen moet AkzoNobel nog alle zeilen bijzetten.

AkzoNobel verraste eind juni vriend en vijand met een stevige winstwaarschuwing. Het concern bleek veel meer moeite te hebben de alsmaar stijgende grondstofprijzen aan de klant door te berekenen dan gedacht.

In plaats van een groei van het bedrijfsresultaat (ebitda) met 5 procent voorspelde AkzoNobel ineens een vlakke winstontwikkeling voor 2011 ten opzichte van 2010.

Beleggers waren ‘not amused’ en zette het aandeel zonder medelijden tien procent lager. De pricing power van AkzoNobel was dus toch niet zo groot en dat baart zorgen voor de toekomst.

Cijfers
Conform de afgegeven winstwaarschuwing heeft AkzoNobel over het tweede kwartaal een bedrijfsresultaat geboekt van 551 miljoen euro, 10 procent minder dan het jaar ervoor.

De omzet kwam in het tweedekwartaal 5 procent hoger uit op 3,9 miljard euro, wat analisten tegenviel. Zij rekenden gemiddeld op een toename van 7 procent.

En dat was ook niet zo vreemd omdat CEO Hans Wijers eind juni juist had gezegd dat de omzet over de eerste jaarhelft boven de jaarprognose van 5 procent zou uitkomen.

Met name lagere volumes blijken voor de tegenvallende omzet te zorgen. Toch wel opvallend dat de CEO 3 dagen voor het sluiten van de boeken op 27 juni een dergelijke misrekening kan maken.

Maatregelen
Hoewel Wijers regelmatig heeft gewezen op de zwakke vraag, vooral in de volwassen eindmarkten, voelt de scheidende topman zich geroepen intern maatregelen te nemen.

Wat deze maatregelen precies zijn blijft wat vaag, maar duidelijk is wel dat de interne efficiëntie omhoog moet.

Dat is nodig om de voor de middellange termijn ten doel gestelde marge van 13-15 procent, bij voorkeur aan de bovenkant van de bandbreedte, waar te kunnen maken.
 
Door de gestegen grondstofprijzen, de geringe pricing power en de terughoudende vraag in de markt zakte de operationele marge over het eerste halfjaar van 14,2 procent naar 12,6 procent.

Onder de bandbreedte dus en het vierde kwartaal op rij dat de marges onder druk staan.

Bepaalde grondstofprijzen stijgen nog steeds en de eindvraag blijft zwak. Logisch dus dat er intern wat moet gebeuren anders zal AkzoNobel toch terug moeten komen op haar doelstellingen.

Niet gerustgesteld
Ondanks dat het aandeel na de winstwaarschuwing al een ferme tik heeft gehad, voelen beleggers zich door het feitelijke halfjaarbericht niet op hun gemak gesteld.

De woorden van Wijers dat hij vertrouwen houdt in het op termijn kunnen doorberekenen van de duurdere grondstoffen kunnen daar blijkbaar niets aan veranderen.

Binnen de AEX behoort AkzoNobel meteen min van 1,4 procent tot de sterkste dalers.

Misschien dat ook het gemaakte voorbehoud dat de economie niet verder mag verslechteren om het bedrijfsresultaat dit jaar stabiel te houden hierin een rol speelt.

In ieder geval is wel duidelijk dat Wijers en de zijnen zelf eveneens beperkt zicht hebben op de marktontwikkeling.
 

LEES OOK:

10 juni 2011

10 juni 2011

28 april 2011
21 april 2011
17 februari 2011

5 november 2010


23 juli 2010

21 juni 2010




Gerelateerde artikelen