VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Halfjaarwinst Sligro stuk beter dan verwacht

Tegen alle verwachtingen in heeft Sligro de nettowinst in de eerste jaarhelft stevig opgevoerd. Het bedrijf is er zelf ook door in zijn nopjes.

Waar analisten gemiddeld op een halfjaarwinst van 30,9 miljoen hadden gerekend, weet Sligro Food Group uit Veghel er een bedrag van 34 miljoen uit te persen, 20,3 procent meer dan vorig jaar om deze tijd.

Volgens bestuursvoorzitter Koen Slippens is het allemaal niet vanzelf gegaan. Het bedrijf heeft er bijzonder hard aan moeten trekken omdat de consument nog altijd terughoudend is in zijn bestedingen.

Verder is er sprake van stijgende inkoopprijzen en felle prijsconcurrentie, waar Sligro overigens zelf hard aan meewerkt.

Knappe prestatie
Dat laatste heeft in ieder geval vruchten afgeworpen. Zowel in de Foodretail, oftewel de supermarkten, als in Foodservice, de groothandel, heeft Sligro marktaandeel weten te winnen.

Op het gebied van supermarkten is Sligro nog altijd een zeer kleine speler, maar in de groothandel mag het zich in Nederland marktleider noemen.

Over de eerste jaarhelft heeft Sligro de omzet autonoom met 3,3 procent weten op te voeren. Totaal steeg de omzet met 6,2 procent tot 1,19 miljard euro.

Foodretail
De supermarkten, inmiddels bijna allemaal opererend onder de naam EMTÉ, behaalden over de eerste jaarhelft een autonome omzetgroei van 5,5 procent en zelfs 6,2 procent in het tweede kwartaal.

EMTÉ wint flink terrein, want de Nederlandse supermarktomzet is in de eerste jaarhelft ongeveer 2,5 procent gestegen.

De operationele marge van 1,5 procent is echter nog veel te laag, maar daar zitten ook nog ombouwkosten in. Ahold maakt in Nederland bijvoorbeeld nog altijd 6 procent marge.

Nu zal dat niet haalbaar zijn voor de EMTÉ formule, maar een margeverdubbeling lijkt realistisch. Voorlopig stijgen de inkoopprijzen in supermarktland en is de concurrentie hevig.

Foodservice
De grootste winstverbetering zit bij de Foodservice-activiteiten, waar Sligro onder meer levert aan horeca, benzinepompen en MKB-bedrijven.

Het bedrijfsresultaat steeg hier met liefst bijna 8 miljoen euro tot 39,7 miljoen. De operationele marge verbeterde daardoor van 4,2 procent naar 5,1 procent.

Een groot deel van de winststijging (3 miljoen euro) hangt samen met incidentele kosten die Sligro vorig jaar maakte om de groothandelstak in de regio Amsterdam te optimaliseren.

Dat blijkt een succesvolle operatie, die in zich verder zullen uitkristalliseren in de tweede jaarhelft.

Toekomst blijft onzeker
Ondanks de goede prestatie in de eerste zes maanden, verwacht Sligro druk op de winstmarge door aanhoudende felle concurrentie.

Daar staat onder meer tegenover dat in Foodretail de grootste ombouwactiviteiten achter de rug zijn en Sligro zich nu volledig op omzetgroei en verder optimalisatie kan richten.

Aan een winstprognose wil het bedrijf zich dan ook niet wagen, maar dat doet het meestal niet om deze tijd in het jaar.In ieder geval waren beleggers opgelucht en stuwden het aandeel circa 3 procent omhoog.

Over een overname van bijvoorbeeld groothandel Deli XL zei het bedrijf niets. Wel is de financiële positie sterk om de huidige activiteiten via acquisities aan te vullen.

LEES OOK:

8 juli 2011

 1 april 2011

 27 januari 2011

5 januari 2011

21 oktober 2010
Gerelateerde artikelen