VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ArcelorMittal optimistisch over de rest van het jaar

De halfjaarcijfers van AEX-zwaargewicht ArcelorMittal zijn conform verwachting. Belangrijkste is dat het concern positief is over de rest van het jaar.

Het blijft altijd lastig in te schatten hoe ’s werelds grootste staalfabrikant presteert. De eindvraag is immers sterk afhankelijk van de conjunctuur en dan met name China. ArcelorMittal stelt niet teleur.

Staalprijs hoger
De staalreus uit India profiteert duidelijk van een aantrekkende wereldeconomie en de hogere staalprijs die daarvan het gevolg is. Dat is fijn want de grondstoffen als kolen en ijzererts worden ook duurder.

ArcelorMittal boekte over het tweede kwartaal een omzet van 25,1 miljard dollar, een kwart meer dan een jaar geleden en 13 procent hoger dan in het eerste kwartaal.

De omzetgroei komt wel puur door de gestegen staalprijs. De hoeveelheid verscheept staal bleef in het tweede kwartaal nagenoeg stabiel op 22,2 miljoen ton.

Doordat de onderneming de gestegen grondstofkosten goed kon doorberekenen dikte het bedrijfsresultaat (ebitda) met 21,5 procent aan tot 3,4 miljard dollar. Dat is aan de bovenkant van de range van 3,0-3,5 miljard dollar die het concern zelf had afgegeven.

Over de eerste jaarhelft bedraagt het bedrijfsresultaat 6,0 miljard dollar, een derde hoger dan in dezelfde periode 2010.

Vooruitzichten gunstig
De wereldwijde vraag naar staal zal dit jaar met 7-7,5 procent stijgen. Eerder ging ArcelorMittal nog uit van een groei van 6,5-7,0 procent.

De staalfabrikant erkent dat er veel onzekerheid is in de wereld, maar blijft positief over de autoindustrie, over China en ziet de vraag uit Japan aantrekken omdat daar veel herstelwerkzaamheden verricht moeten worden na de aardbeving.

De Chinese staalproductie zal dit jaar naar verwachting met ruim 8,5 procent groeien. ArcelorMittal rekent op een zachte landing van de Chinese economie.

CEO Lakshmi Mittal verwacht dan ook dat de prestaties van het concern in de tweede jaarhelft positief zullen afsteken ten opzichte van de tweede helft 2010.

De tweede helft van vorig jaar bracht een bedrijfsresultaat van 4,0 miljard dollar, wat dus impliceert dat geheel 2011 een bedrijfsresultaat van minimaal 10 miljard dollar zal opleveren, een groei van 15 procent plus. 

Goede kans dat ArcelorMittal daarmee zal kunnen voldoen aan de consensusverwachting onder analisten van een bedrijfsresultaat van 11 miljard dollar voor geheel 2011.

Investeringen omhoog
Vanwege de gezonde eindvraag naar staal gaat ArcelorMittal ook de investeringen in capaciteit opvoeren en wel met 10 procent tot 5,5 miljard dollar dit jaar.

Het concern zet stevig in op de eigen productie van ijzererts en kolen, waarmee het totale resultaat in de toekomst stabieler en op een hoger niveau kan komen en beleggers meer houvast krijgen.

Diezelfde beleggers kunnen het allemaal wel waarderen en zette n het aandeel ArcelorMittal 2,5 procent hoger. En nu maar hopen dat China niet gaat tegenvallen.

 Gerelateerde artikelen