VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wessanen groeit alleen organisch in het supermarktkanaal

‘Fitter en beter gefocust’. Wessanen zegt op de goede weg te zijn. Dat is maar ten dele waar. De prestaties van de twee belangrijkste divisies lopen ver uiteen.

De kracht van iedere onderneming schuilt in haar capaciteiten om de omzet op autonome basis te kunnen stuwen. En dan bij voorkeur door een combinatie van hogere volumes en prijzen. Pas dan heb je macht over je afnemers.

Wessanen slaagde daarin alleen met haar Europese supermarktverkopen van merken als Zonnatura, Whole Earth, Bjorg en Biorganic. Hier groeide de omzet autonoom met ruim 5 procent. Het supermarktkanaal ziet Merckens als de groeimotor van Wessanen.

Dat die status niet is weggelegd voor de speciaalwinkels van de Amsterdamse producent van biologische voeding en snacks illustreren de zwakke cijfers. De autonome omzetdaling bij gespecialiseerde verkooppunten als Ekoland en Natuurwinkel was met zeven procent wederom aan de forse kant.

Taart
Een beknibbelende consument is een van de logische verklaring in tijden van economische tegenwind. Maar Wessanen lijkt met een fundamenteler probleem te kampen.

Want terwijl de Benelux-markt volgens Merckens in zijn totaliteit wel pluste, eiste Wessanen een kleiner deel van deze grotere taart op.

De toenemende  concurrentie komt vooral door een toenemend aanbod van eigen merken, bijvoorbeeld Albert Heijn huismerk Puur & Eerlijk. 

Om deze ontwikkeling het hoofd te bieden zal Wessanen de marketingmotor moeten aanzwengelen. Merckens heeft zich ten doel gesteld om zo’n tien procent van de omzet te investeren in marketing om de bewustwording en waardering voor organische voeding te stimuleren.

Wessanen kon in het tweede kwartaal een 8,3 procent hoger genormaliseerd bedrijfsresultaat (ebit) van 11,8 miljoen euro noteren. De totale omzet kwam ruim een procent hoger uit op 195,7 miljoen euro.

Een tegenvaller was de minieme operationele kasstroom van 1,9 miljoen euro, vooral veroorzaakt door een fors hoger voorraadniveau dat Wessanen moest aanhouden.

Groei bijkopen
Autonome groei realiseren kost het meeste tijd. De verleiding om groei bij te kopen kunnen veel bestuursvoorzitter daarom maar moeilijk weerstaan.

Merckens, op de kop af een jaar eindverantwoordelijke bij het concern, wil enkele sterke merken toevoegen aan de bestaande supermarktactiviteiten en de eigen speciaalwinkels.

Daarin schuilen risico’s. Overnames tot wasdom laten komen kost geld, tijd en aandacht. De slechte staat van dienst van Wessanen om overnames te behappen, kan het bedrijf opnieuw parten gaan spelen.

De uitgesproken ambitie om op strooptocht te gaan, kan bovendien een signaal zijn dat Merckens en zijn nieuwe financiële man Ronald Merckx vooral bij de speciaalwinkels nauwelijks nog mogelijkheden voor autonome groei zien.

'Op termijn’ wil het nieuwe duo dat Wessanen een marktaandeel verovert van tien procent. Bij een geschatte omvang van de Europese markt voor organische producten van 14 miljard euro, koerst het concern richting een omzet van 1,5 miljard euro. Een verdubbeling ten opzichte van 2010.


Sapjesdochter nog op verkooplijst
Voor sapjesdochter ABC is geen plaats meer binnen het gerenoveerde Wessanen. Verkoop staat voor dit jaar op de agenda. ‘Maar daar hebben we zeker geen haast mee’, aldus Merckens, daarin gesterkt door de goede resultaten van dit onderdeel.

Voor de zwak presterende  snackdivisie Frozen Foods (Beckers) liggen nog geen concrete verkoopplannen klaar.

Speculatief
Zolang de nieuwe romp van een afgeslankt Wessanen nog niet gereed is, blijft het aandeel een speculatief karakter houden.

De nettoschuld is beperkt, maar de kasstroom uit operationele activiteiten laag. Tegelijkertijd kan het concern vanwege de beperkte middelen zich bij het inzetten daarvan geen misser veroorloven.

Pas over zes maanden kan bij de jaarcijfers een eerste echte balans worden opgemaakt.




Gerelateerde artikelen