VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

En weg is het zorgvuldig opgebouwde imago van SBM Offshore

SBM Offshore leek afgerekend te hebben met een verleden vol winstwaarschuwingen. Na een nieuwe tegenvaller kan het bedrijf weer van vooraf aan beginnen.

Het leek weer zo goed te gaan met SBM Offshore. Een voorziening van 450 miljoen dollar voor een ‘onverwachte' kostenstijging bij twee offshore-platforms neemt alle winst dit jaar weg.

Het is niet voor het eerst dat SBM Offshore kampt met forse kostenoverschrijdingen bij haar projecten.
En het is ook zeker niet de eerste winstwaarschuwing van de onderneming. Maar de tegenvaller waar SBM Offshore nu mee naar buiten komt hakt er wel erg fors in.

Wat is er aan de hand?
De door SBM Offshore geïnstalleerde olieproductie-platforms Yme en Deep Panuke in respectievelijk Noorwegen en Canada kampen met een enorme kostenoverschrijding van in totaal 450 miljoen dollar.

SBM Offshore had over platform Deep Panuke al eerder bericht dat de klant tijdens het project wijzigingen in het originele ontwerp wenste.

De onderneming is daaraan tegemoet gekomen, maar daar gingen wel grote vertragingen en kostenoverschrijdingen mee gepaard.

SBM Offshore heeft met haar klant geprobeerd tot een overeenkomst te komen over deze kostenoverschrijding, maar tevergeefs.

Rechtszaken
Niet goedschiks dan maar kwaadschiks zal SBM Offshore hebben gedacht en bij het eerstekwartaalverslag al aangegeven juridische stappen te ondernemen.

Uit een herberekening van de laatste kosten aan de beide platforms blijkt nu dat de kosten flink hogere uitvallen.
Bij Yme in Noorwegen was al vertraging vanwege de weersomstandigheden en moesten nog kosten worden gealloceerd.

Blijkbaar is het concern daar ook niet uitgekomen en is inmiddels een arbitragezaak gestart tegen haar klanten. Inzet bij beide zaken is volledige kostencompensatie.

Duidelijke taal, maar het concern voelt zich toch genoodzaakt een voorziening te nemen voor het gat in de begroting. De uitkomst van de rechtszaken is immers onzeker.

Enorme impact
Gevolg van de te nemen voorziening van 450 miljoen dollar is dat SBM Offshore over de eerste jaarhelft in de rode cijfers raakt en over geheel 2011 dichtbij break-even zal uitkomen.

Een enorme aderlating voor beleggers in het aandeel en voor de reputatie van SBM Offshore. De koers daalt met circa 14 procent.

Zoals gezegd zag het er allemaal zo goed uit. Het orderboek ligt op recordhoogte en SBM Offshore is goed in de race voor grote opdrachten die naar de markt komen.

Verder begint de LNG-markt van de grond te komen, waar SBM Offshore goede papieren voor heeft.

Niet transparant
Groot verwijt aan het adres van SBM Offshore is dat het veel te weinig transparant is over de risico's die aan de grote projecten kleven.

Het is vooral zorgelijk dat het bedrijf de zaken zelf zo weinig onder controle lijkt te hebben.

De laatste jaren bleef het concern geschoond van forse miscalculaties. Maar vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Na de recente miskleun kan het bedrijf wat dat betreft opnieuw beginnen.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen