VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TenCate blijft tobben met kunstgras

TenCate heeft binnen de defensiemarkt haar klanten aan een touwtje. Bij de kunstgrasactiviteiten loopt het nog niet op rolletjes. Daar is het moment van de afrekening zo langzamerhand aangebroken.

Het is eigenlijk de enige dissonant in de halfjaarresultaten van de Almelose producent van militaire kleding, vliegtuig- en autocomposieten en kunstgras.

Binnen het kunstgras-onderdeel kampt het bedrijf met de naweeën van stevig ingrijpen. Topman Loek De Vries heeft een tijd zelf de handschoen opgenomen om orde op zaken te stellen bij de de divisie. De grondige renovatie duurt inmiddels langer dan verwacht.

Het Almelose bedrijf vervaardigt niet langer alleen de vezels voor het kunstgras, maar neemt sinds vorig jaar ook de productie en aanleg van complete kunstgrasvelden zelf ter hand.

Gaande dit proces heeft TenCate aanvankelijk een fiks omzetverlies door het wegvallen van een grote klant voor lief moeten nemen. Volgens De Vries omdat deze geen enkele prijsverhoging wilde slikken. De scheur in de broek was van tijdelijke aard.

‘Wij hebben hiervoor inmiddels compensatie gevonden', aldus De Vries tijdens de cijferpresentatie.

Opmars
De Vries moet het tij binnen de kunstgrasdivisie snel keren om de opmars van het concern niet te hinderen. Lukt dat niet op afzienbare termijn, dan is afstoten wellicht geen vergezicht meer.

Over vijf jaar moet de jaaromzet ‘voor een significant deel' op autonome basis zijn verdubbeld tot twee miljard euro. Daarvoor moet de vaart er bij alle activiteiten inzitten.

Over 2011 denken De Vries en zijn nieuwe financiële man Bert Cornelese alvast een recordomzet te kunnen presenteren. Het oude record stamt uit 2008 met 1,03 miljard en zal ‘redelijk' overtroffen worden.

In het eerste halfjaar bedroeg de concernomzet 592 miljoen euro tegen 454 miljoen euro vorig jaar. 27 procent kwam op autonome basis tot stand. De ebita-marge pluste met ruim 100 basispunten tot 9,5 procent en nadert inmiddels de concerndoelstelling van 10 procent.

Scherper aan de wind
TenCate zeilt inmiddels ook scherper aan de wind. Zo'n 80 miljoen euro aan nieuwe leningen nam het concern onlangs op. De verhouding nettoschuld (schulden minus kasmiddelen) en bedrijfsresultaat (ebitda) is toegenomen tot 2,25, waar intern 2,5 als maximum is gesteld.

Door een flink hoger voorraden- en debiteurenniveau is de kasstroom uit operationele activiteiten op 29 miljoen euro negatief uitgekomen.

Marktmacht
Het plaatje van de divisie die hoogwaardig textiel maakt voor legeruitrusting en brandweerpakken ziet er beter uit. Vooral de Amerikaanse regering blijft gretig gevechtspakken bestellen.

Het doorberekenen van hogere grondstofprijzen is geen probleem. TenCate heeft inmiddels voldoende macht om afnemers haar wil op te leggen. Bovendien vreest De Vries bezuinigingen vanuit overheidshoek niet. ‘Regeringen snijden op materieel en niet op beschermende weefsels', aldus De Vries.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen