VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DSM ziet grondstof- en energieprijzen niet veel verder stijgen

Biotechnologieconcern DSM is één van de Nederlandse bedrijven die de hogere grondstofprijzen goed heeft weten door te schuiven naar zijn klanten. Daar gaat het bedrijf mee door.

Een schuldencrisis hier en daar plus een teleurstellende stroom aan halfjaarcijfers zorgen voor een sombere beleggingszomer.

De cijfers van DSM komen dan ook als geroepen. Beleggers kunnen een opgewekt geluid goed gebruiken.

Het bedrijf uit Heerlen herhaalt de verwachting dat 2011 "een sterk jaar" wordt. De winst groeit verder ten opzichte
van het verrassend sterke eerste kwartaal en ook ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Terwijl veel ondernemingen worstelen met de oplopende grondstofkosten weet DSM de oplopende rekening voor een groot deel door te schuiven naar zijn klanten in de vorm van prijsverhogingen.

Dat geldt vooral voor het onderdeel Nutrion (voedingssupplementen en vitaminen). Deze grootste divisie zag de omzet in een jaar met 10 procent stijgen.

Trots meldt DSM dat dit het zesde kwartaal op rij is dat er groei met dubbele cijfers wordt behaald. Voor 60 procent dankt het die groei aan prijsverhogingen. DSM heeft daarbij het voordeel dat het direct afhankelijk is van consumenten. Het levert zijn voedingsstoffen en vitaminen vooral aan voedings en cosmetica-industrie.

Toch wat prijsdruk
Maar helemaal zonder schade blijft het biotechnologieconcern niet. Ten opzichte van het eerste kwartaal zijn de prijzen van de grootste divisie, en supplementen, gelijk gebleven, terwijl grondstofprijzen stegen.

Ook had DSM nogal last van tegenwind op het gebied van valuta. De schommelingen in dollar, yuan en Zwitserse frank pakken ongunstig uit voor DSM.

Die andere grote divisie van DSM, Performance Materials, had het zwaarder. De verkoop van kunstvezels en andere synthetische materialen leverde fors minder op dan een jaar geleden.

De onstuimige groei waarmee DSM beleggers vorig jaar wist te verrassen kalft af. Desondanks is het concern tevreden over de voortgang die het boekt om de zelf gestelde doelen in 2013 te halen. Groei is daarbij het kernbegrip en een belangrijke aanjager van die groei moet komen uit opkomende markten als China en India.

DSM geeft hier summiere informatie over maar wekt de indruk dat het wat omzet betreft wel goed zit. In China steeg de omzet in een jaar met bijna 40 procent. Over winstgevendheid ontbreken details.

DSM stelt beleggers gerust over de resultaten dit jaar. De algemene economische verwachtingen zijn nog steeds positief en de grondstof- en energieprijzen zullen in de tweede helft van het jaar niet meer exorbitant doorstijgen.

Voor DSM een kans om zijn sterke marktposities verder uit te buiten en de prijzen verder te verhogen. Toch nog een kleine inhaalslag.




Gerelateerde artikelen