VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Houdbaarheid dividend PostNL niet vanzelfsprekend

Splitsen creëert aandeelhouderswaarde is de gedachte. Maar beleggers in het oude TNT plukken hiervan nog niet de vruchten. Het eens zo veilige TNT presteert sinds de splitsing van eind mei ruim tien procent slechter dan de AEX index.

Gescheiden, maar dan op huwelijkse voorwaarden. TNT mag zichzelf dan hebben opgesplitst in twee bedrijven, .

De voormalige postdivisie, nu PostNL heeft nog altijd een fors pakket aandelen in de pkajes, TNT Expres in handen. Dat is tot nu geen onverdeeld genoegen. De koersval van TNT Express leverde Post het eerste half jaar een verlies op.

De financiële man van het bedrijf, Jan Bos, benadrukte dat een deel van de afboekingen worden teruggewonnen wanneer de koers van Express weer stijgt. Bij een verdere daling van 10 procent of meer (van een koers van 7,32 euro) zal Bos overigens opnieuw moeten afschrijven.

Ondanks het verlies sprak bestuursvoorzitter Harry Koorstra van positieve ontwikkelingen. De krimp van de postmarkt in Nederland voldoet aan de verwachtingen van het bedrijf, terwijl de andere segmenten volgens de nieuwe topman de beloftes vervullen.

Groei versus dividend
PostNL en Express hebben verschillende groeiperspectieven. De een (PostNL) lonkt aandeelhouders met dividend, de andere met een voorgespiegeld groeipad.

Post NL heeft als doel om 75 procent van het onderliggende resultaat uit te keren, met een minimum van 150 miljoen per jaar. De eerste helft van deze 150 miljoen is bij de presentatie van de cijfers al beloofd aan de aandeelhouders als interim dividend.

Het gaat er komende jaren nog om spannen of PostNL dat waar kan maken. De nieuwe boekhoudregels voor pensioenen en mogelijk verdere daling van de koers van Express kunnen leiden tot het niet betalen van dividend.

Bij de recente presentatie van de halfjaarcijfers benadrukte topman Koorstra van PostNL dat de onderliggende business draait en er wat hem betreft op de lange termijn geen problemen opdoemen voor het dividend. Bij voldoende onderliggende kasstromen kan het dividend in theorie gewoon worden betaald.

In het geval van een negatief eigen vermogen is een uitkering volgens de Nederlandse wet alleen niet mogelijk. Koorstra heeft de intentie om, wanneer zijn bedrijf om een technische reden (nieuwe boekhoudregels voor pensioenen in 2013) dividend niet kan uitkeren, het dividend op te potten en het opvolgende jaar uit te keren. Mits het eigen vermogen natuurlijk dan wel weer positief is. 

Vanzelfsprekend is het uitbetalen van dividend dus niet. De koers van Express zal moeten oplopen, maar het huidige sentiment lijkt niet mee te willen werken.

Daarnaast zal PostNL voldoende kasstromen moeten genereren, maar door jaarlijks teruglopende postvolumes (uitzondering is hierbij de kleine pakketjes divisie) en herstructureringskosten is dit geen één-tweetje.

UIT DE GRATIE 
 
In grafiek is goed te zien dat het nieuwe postbedrijf PostNL gestaag minder waard wordt.

Het internationale pakketbedrijf TNT Express veerde de eerste dagen nog op, maar maakt vervolgens net als de AEX een duikvlucht.

Door beide aandelen te combineren en te corrigeren voor met 30 procents belang van PostNL in Express kan het oude TNT weer lot leven worden geroepen in een grafiek.

Beleggers laten het aandeel sinds de splitsing vallen, zoveel is duidelijk.
 
Gerelateerde artikelen