VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Buitenstaander moet SBM Offshore leren plannen en begroten

Een tweede forse winstwaarschuwing binnen vier jaar tijd kost SBM-topman Anthony Mace zijn baan. De producent van drijvende boorplatformen vertrouwt niet meer op de eigen kweek. De nieuwe topman komt van buiten.

Of het nu om de diepzee bij Brazilië gaat, de Golf van Mexico of de koude wateren van Noorwegen: de stoere jongens van SBM Offshore zijn van de partij om oliebedrijven te helpen voorraden omhoog te halen. Hollands Glorie in verre oorden.

Op andere gebieden toont de onderneming zich juist erg on-Nederlands. Plannen en begroten is niet de sterkste kant van het bedrijf. Stelselmatig vallen projecten duurder uit dan verwacht. 

Afgelopen jaren heeft SBM op een zestal grote projecten naar schatting meer dan een miljard moeten prijsgeven.

En omdat SBM maar een beperkt aantal grote projecten aan kan - contracten lopen in de honderden miljoenen euro's- hebben tegenvallers meteen grote invloed op het resultaat.

Zwanenzang
Topman Anthony Mace moest eind juli maken. Het bleek zijn zwanenzang. Bij productieplatformen voor de kusten van Noorwegen en Canada waren de kosten dusdanig uit de hand gelopen dat er liefst 450 miljoen dollar moest worden afgeboekt, ruim twee hele jaarwinsten.

Het was de tweede winstwaarschuwing van de in 2008 aangetreden Britse topman. De eerste winstwaarschuwing van halverwege 2008 kon Mace nog op het bordje van zijn voorganger schuiven.
 UPDATE VEB VRAAGT SBM OM UITLEG
-Een onverwacht grote afboeking en een even verrassend vertrek van de topman.

-De VEB wil namens beleggers meer uitleg over: 

*de torenhoge kostenoverschrijdingen
* de maatregelen om dat in de toekomst te voorkomen
*en de omstandigheden rond het vertrek van topman Mace.

Ook de opdrachten die tot de recente kolossale tegenvaller hebben geleid dateren van voor zijn tijd als topman.

Duidelijk is in ieder geval dat de topman er in drieënhalf niet in is geslaagd de boel recht te trekken en SBM af te helpen van de kwalijke reputatie als weinig gedegen begroter.

Buitenstaander
Na twee topmannen uit eigen huis kiest SBM Offshore nu voor een buitenstaander aan de top. Als Bruno Chabas eind dit jaar het roer over neemt is hij pas zeven maanden in dienst bij SBM Offshore.

Bij zijn vorige werkgever had de Fransman net een forse fusie achter de rug. Na jarenlang proberen wisten de twee offshore-bedrijven Acergy en Subsea 7 het begin dit jaar dan toch eens te worden over een fusie.

Het gezamenlijke bedrijf, die deels in dezelfde markten opereert als SBM Offshore, is met een omzet van ruim 5 miljard dollar de grootste onder de maritieme ingenieursbedrijven.

Soortelijk gewicht telt
De logica achter de fusie bij Chabas' vorige werkgever lag in de schaalgrootte. De olieservice-industrie is een onzekere markt die sterk afhankelijk is van de olieprijs.

De klantenkring is beperkt, net als het aantal contracten dat jaarlijks te verdelen valt. Het verschil tussen winst en verlies is in deze tak van sport een kwestie van een miljoenenopdracht meer of minder.

Voorlopig liever niet
Verwachtingen
 -De forse afwaardering heeft SBM afgelopen half jaar in het rood geduwd.

-Over heel 2011 wordt gerekend op een break-even-resultaat.

-De omzet zal naar verwachting 5 procent hoger uitkomen dan in 2010.

-Operationeel zijn de resultaten beter dan in 2010
Het is de vraag of SBM in dit geweld nog wel mee kan. Orders binnen halen lijkt geen probleem. De orderportefeuille heeft een recordomvang. Maar . Het loopt tegen zijn eigen grenzen aan. De recente afschrijvingen helpen ook al niet mee aan de stabiliteit van het bedrijf.

Mochten er bedrijven langs komen die de serviceverlener als een lekkere hapje zien, dan weten ze in ieder geval dat ze een topman treffen die weet hoe fusieprocessen werken.

Maar voor zover bekend is er van een fusie of overname totaal geen sprake. En dat is maar beter ook. Want na de recente winstwaarschuwing en de daaropvolgende klap op de koers  zou dat wel een erg hard gelag zijn voor aandeelhouders.
Gerelateerde artikelen