VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Boskalis ziet vertraging bij grote projecten

Het is even slikken voor beleggers in baggeraar Boskalis. De winst zal dit jaar aanmerkelijk dalen en herstel duurt mogelijk langer dan verwacht.

Na de recordwinst van 310,5 miljoen euro over 2010 zou er dit jaar wat minder te verdelen zijn om daarna weer de opgaande lijn te pakken. Dat lijkt nu toch allemaal wat minder fraai uit te pakken.

De halfjaarwinst van 114,1 miljoen euro ligt nog wel in de lijn der verwachting. Boskalis voorspelt echter een gelijke winst in de tweede jaarhelft.

Dat betekent dus een jaarresultaat van circa 228 miljoen, ruim een kwart minder dan vorig jaar. De gemiddelde analistenverwachting lag op een jaarwinst van 261 miljoen euro.

Voorzichtiger
Vervolgens is topman Peter Berdowski een stuk voorzichtiger geworden over de komende jaren. Had hij in april van dit jaar beleggers al teleurgesteld door te zeggen dat de recordwinst van 2010 pas weer in 2013 geëvenaard zou worden, nu wordt hier helemaal niet meer over gesproken.

Hoewel Boskalis de huidige marktsituatie als een overgangsperiode blijft zien naar betere tijd, zal de huidige economische onrust er volgens het bedrijf mogelijk voor zorgen dat investeringen in grootschalige projecten naar 2012 en 2013 worden doorgeschoven.

Dat zijn geen fijne dingen om te horen, te meer omdat Boskalis met de overname van Smit juist veel verwachtte van deze grootschalige projecten. 

Een en ander wordt nog wat zorgelijker nu blijkt dat Boskalis voor het eerste sinds jaren de bezetting van de grote baggerschepen fors heeft zien teruglopen naar dieptepunten die afgelopen decennium niet meer te zien zijn geweest.

In de resultaten over de eerste jaarhelft is het negatieve effect hiervan nog niet zichtbaar, omdat de marges op lopende projecten nog goed waren. Boskalis is ook bewust kieskeurig in haar aannamebeleid, maar een langdurige forse onderbezetting zal op termijn toch zeker zijn uitwerking niet gaan missen.

Vooruitzichten onzeker
Voor de lange termijn blijven de vooruitzichten gunstig, zo stelt Berdowski. De olie- en gasindustrie zal grote investeringen blijven doen en havens door de hele wereld moeten verder ontwikkelt en uitgediept worden om grotere schepen aan te kunnen.

Groei van de wereldhandel, energieconsumptie, wereldbevolking en de gevolgen van klimaatverandering zijn factoren die Boskalis in de kaart spelen.

De timing wanneer de grote projecten naar de markt komen is echter allerminst zeker. Boskalis verwacht de komende twee jaar, maar dat zou ook zo maar eens later kunnen zijn. Onzekere tijden dus voor de aandeelhouders, die gelijk een fikse koersdreun voor de kiezen kregen. Het wordt beter. Het is alleen de vraag wanneer en tegen welke marges.
Gerelateerde artikelen