VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verrassend verlies in Duitsland bemoeilijkt verkoopplannen Heijmans

Er zijn dezer dagen leukere banen denkbaar dan de baas zijn van bouwonderneming Heijmans. In tijden van paniek bij overheden, bedrijven en consumenten gaat de geldkraan abrupt dicht. Problemen in Duitsland bemoeilijken de verkoopplannen.

Conjunctuurgevoelig. Dat zijn bouwbedrijven bij uitstek. Ze dijen mee op de golven van de  macro-economische ontwikkelingen.

Als dan ook nog eens verder economisch onweer door marktvorsers steeds waarschijnlijker wordt geacht, zit je in een weinig benijdenswaardige positie.

Heijmans voelt de economische storm vooral bij haar vastgoedactiviteiten (ontwikkelen, bouwen en verkopen van woningen) en opeens zelfs in een tot nu toe redelijk robuust Duitsland.

Het operationele verlies van deze tak kwam uit op vier miljoen euro doordat minder woningen zijn verkocht en waarschijnlijk tegen nog lagere prijzen dan een jaar eerder.

Taai
De marktomstandigheden zijn ‘taai’ en ‘wij gaan ervan uit dat dat voorlopig nog wel even zo zal blijven’. Aan het woord bestuursvoorzitter Gerrit Witzel tijdens de halfjaarcijferpresentatie van de Rosmalense bouwer.

Helemaal zwartgallig was zijn relaas niet, maar de lichtpuntjes zijn minimaal.

De inframarkt, waar de bouwer voor lokale en provinciale overheden weg- en spoorverbindingen aanlegt, hield zich net als in eerder kwartalen goed staande. Wel kreeg de  werkvoorraad een knauw van zo’n 13 procent.

Heijmans heeft nu nog een orderportefeuille van 811 miljoen euro. De operationele winstgevendheid steeg ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 70 basispunten tot 4,3 procent.

Concernbreed kwam de nettowinst uit op vijf miljoen euro tegen vier miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. In de tweede jaarhelft van 2010 lag de nettowinst, mede door seizoensinvloeden, nog op 12 miljoen euro.

Met een orderboek van 2,3 miljard euro ziet Heijmans niettemin de tweede jaarhelft ´met vertrouwen tegemoet´.

Woningmarkt blijft in het slop
Van de woningbouw moet Heijmans het nog even niet hebben. Als enige bouwer dacht Heijmans eind vorig jaar een opleving waar te nemen, maar die vreugde was van korte duur. Een misrekening. ´Eind maart is daar weer de klad in gekomen´, zei Witzel tijdens de analistenbijeenkomst.

De meer dan halvering van de overdrachtsbelasting, volgens Witzel een boete op mobiliteit,  moet helpen de situatie draaglijker te maken.

Vanaf oktober hoopt Witzel het effect te zien van de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting naar twee procent. Maar daarmee verdwijnen het lage consumentenvertrouwen en de striktere hypotheekeisen niet.

Duitsland ook in dip
En als zelfs Duitsland, waar de economie nog redelijk leek te draaien, voor Heijmans teleurstellende resultaten oplevert, lijkt de malaise haast compleet.

Kennelijk heeft de bezuinigingsdrift ook bij de Oosterburen toegeslagen. Volgens Witzel ‘staan de resultaten in Duitsland veel eerder dan verwacht onder druk’. Dochteronderneming Oevermann, actief in wegen- en utiliteitsbouw, zag de publieke markt instorten. Een aantal al in gang gezette projecten is zelfs stopgezet.

Oevermann staat al enkele jaren op de nominatie om gedesinvesteerd te worden, maar "de markt voor verkoop is er niet beter op geworden´, aldus Witzel.

De tegenvaller komt op een ongelukkig moment. Zeker lijkt nu dat terugtrekking uit de Duitse markt wat langer gaat duren dan gehoopt.

Na desinvesteringen van de Britse dochter Leadbitter en enkele Belgische vastgoedactiviteiten, wil Heijmans zich alleen nog richten op Nederland en infra in België.

De bouwer is in Duitsland met twee dochterondernemingen actief in de wegen- en utiliteitsbouw. Dat zal nog wel even zo blijven.




Gerelateerde artikelen