VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Geen loon en voorlopig ook geen cijfers bij Swedish Automobile

Een stroom aan slecht nieuws bij Swedish Automobile zou vandaag omgezet worden in harde cijfers. De verwachtingen waren erg laag, maar uiteindelijk kregen beleggers helemaal geen resultaten te zien.

Nog niet, in ieder geval. De onderneming liet weten een krappe week meer nodig te hebben om zijn cijfers op een rij te krijgen.

Redenen voor het uitstel geeft Swedish Automobile niet. Het is aannemelijk dat Swedish Automobile in zijn berichtgeving niet teveel wil terugkijken op de rampzalig verlopen afgelopen maanden. Liever biedt het concern beleggers enig perspectief voor de komende tijd.

Slechte voorbeelden

Spyker-beleggers hebben veel over voor een sprankje hoop. Een paar dagen geduld betrachten kan er nog wel bij. Maar een teken van kracht is uitstel van de cijferpublicaties niet. Beursfondsen die in het verleden hetzelfde deden verkeerden vaak in zwaar weer.
 
In augustus 2000 wist computerfabrikant Tulip de jaarcijfers niet op tijd te presenteren. Het had toen al een surseance en gedeeltelijke doorstart achter de rug. Die slag kwam het bedrijf eigenlijk nooit meer te boven.

Ook Ahold presenteerde in 2002 en 2003 de cijfers later dan beloofd. De boekhoudfraude bij het concern maakte het cijferen een stuk ingewikkelder.

Het Zwitserse uitzendconcern Adecco kwam in 2004 later met de jaarcijfers vanwege problemen met de boekhouding. En ook de later omgevallen automatiseerder wist in 2002 niet op tijd te leveren.

Hozen in plaats van varen
Bij Swedish Automobile is afgelopen periode maar weinig tijd geweest om de uitgestippelde koers te varen. Sterker nog, het was vooral een kwestie van hozen. Leveranciers klaagden over onbetaalde rekeningen, staakten de levering en dreigden met faillissementsaanvragen.

En ook de werknemers van Swedish Automobile kregen afgelopen maanden veel te laat hun salaris waardoor de Saab-fabrieken regelmatig plat lagen.

Steeds opnieuw moet topman Victor Muller Houdini-acts verzinnen om zijn bedrijf overeind te houden. Nu weer is er op zeer korte termijn 17 miljoen nodig om lonen en claims van leveranciers uit te betalen. Hij moet het ook steeds meer alleen doen want medebestuurders verlaten het bedrijf in rap tempo.

Muller moet regelmatig aandelen uitgeven om aanvullende financiering voor elkaar te krijgen. En anders rekent hij rechtstreeks af in Saab-auto's.

Conclusies
Ook zonder cijfers is het niet moeilijk een paar conclusies te trekken over het eerste half jaar van Spyker. Bij de overname van Saab was het de verwachting om dit jaar 80.000 auto's te verkopen. Na een kwartaal waarin de productie vrijwel stil lag is dat zelfs in het meest gunstige scenario zo goed als uitgesloten.

Die 80.000 verkopen zou Swedish Automobile nodig hebben om dit jaar min of meer break-even te draaien. Dat gaat er dus niet inzitten, waardoor het bedrijf ook dit jaar forse rode cijfers zal gaan neerzetten.

Dat kan het bedrijf er gewoonweg niet bij hebben. Nu al is zeker dat vanaf volgend jaar de kosten hoog zullen oplopen als Swedish Automobile dividend moet gaan betalen aan General Motors. GM verkocht en verwierf daarbij preferente aandelen. Vanaf 2012 zal over die aandelen fiks dividend betaald moeten worden.

Het zou al een hele prestatie zijn als Swedish Automobile het moment weet te bereiken waarop die dividendbetaling een acuut probleem wordt.




Gerelateerde artikelen