VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kardan ineens stuk voorzichtiger over 2011

Na een break-even resultaat in het eerste kwartaal, is Kardan toch weer diep in de rode cijfers beland. De onderneming wordt getroffen door de onrust op de financiële markten.

Strategisch gezien mag Kardan druk bezig zijn de schulden terug te brengen en te focussen op groeigebieden, de resultaten laten nog altijd flink te wensen over.

En datzelfde geldt voor de inzichtelijkheid van de onderneming. Verliezen komen uit alle hoeken en gaten waar je het niet verwacht. Kardan heeft ook wat dat betreft nog veel werk te verzetten.

Fors in het rood
Kardan leed in het tweede kwartaal een nettoverlies van 36 miljoen euro, waarmee ook het halfjaarverlies op dit bedrag uitkwam.

Bijna alle onderdelen waren verliesgevend en kennen minder gunstige vooruitzichten dan drie maanden geleden.
Grootste verlies (10 miljoen euro) werd geleden bij de financiële dienstverlening. Teleurstellend, omdat de zwaar verliesgevende Oekrainsche bank VAB inmiddels verkocht is.

Kardan moest nog even een afboeking van 5 miljoen euro doen op het al verkocht 50 procentbelang in de Russische Sovcombank.

Veel houvast krijgen belegger ook niet bij het fors negatief bedrag van 19 miljoen euro vallend onder het kopje ‘Overig’.

Het gaat hier ondermeer om algemene en administratiekosten. Kardan kan helaas niet zeggen of dit bedrag snel omlaag kan.

Vastgoed
De vastgoedontwikkelingstak (50 procent van de totale investeringen) leed in het tweede kwartaal een verlies van 4 miljoen euro, na nog een plus van 3 miljoen in het eerste kwartaal.

Het 27 procentbelang in de in Warschau beursgenoteerde vastgoeddochter GTC SA leed door afwaarderingen een verlies van 9 miljoen euro. GTC China kon een winst van 10 miljoen euro boeken, voornamelijk door de positieve herwaardering van één winkelcentrum.

Kardan laat weten dat de onrust op de financiële markten een negatieve invloed hebben op de vastgoedmarkten van Centraal en Oost-Europa. Het tast de waarde van projecten aan en maakt huurders minder happig.

De vastgoedontwikkelingsactiviteiten in China draaien op zich wel goed. Kardan overweegt inkomstengenererend vastgoed te verkopen om nieuwe ontwikkelingsprojecten te starten.

Voorspelde Kardan bij de eerste kwartaalcijfers nog een positieve bijdrage aan het resultaat van haar vastgoedtak, nu weerhoudt zij zich van een uitspraak.

Waterinfrastructuur
Zelfs de toch veel belovende activiteiten op het gebied van waterinfrastructuur doken in de rode cijfers. Het nettoverlies over de eerste jaarhelft bedraagt 4 miljoen euro.

Projecten verliepen trager dan verwacht en ook de zwakke Amerikaanse dollar drukte de inkomsten.

Kardan heeft de nodige reorganisaties (kosten 2 miljoen euro) doorgevoerd om Tahal efficiënter te laten draaien. Dat heeft niet kunnen voorkomen dat het orderboek is teruggelopen. Tahal slaagt er maar moeilijk in tenders te winnen.

Kardan is ook wat betreft waterinfrastructuur voorzichtiger dan drie maanden geleden en doet geen uitspraken over winstgevendheid.

Vooruitzichten onzeker
Toch wel een teleurstellend tweede kwartaalbericht van Kardan. Het resultaat wordt volgens het bedrijf mede beïnvloed door genomen maatregelen om de onderneming sterker te maken.

Dat mag zo zijn, voorlopig worden rode cijfers geschreven en staat de beurskoers onder druk.

Dat laatste zal het bedrijf kunnen gaan hinderen bij de voorgenomen expansie in China op het gebied van vastgoed en waterinfrastructuur.

De afsplitsing van de Israëlische tak zal in het vierde kwartaal worden afgerond. De activiteiten die hier in zitten waren het afgelopen jaar ook verliesgevend. Het is te hopen dat daar geen grote negatieve verrassingen meer uitrollen.

LEES OOK:

31 mei 2011


Gerelateerde artikelen