VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ruim 17000 euro toeleggen op iedere geproduceerde Saab

Swedish Automobile, het voormalige Saab/Spyker, heeft in het eerste halfjaar het nettoverlies verviervoudigd. Op iedere geproduceerde auto moest het concern omgerekend ruim 17000 euro toeleggen.

Saab/Spyker-topman heeft haast, meer haast dan ooit.

Want de verliezen stapelen zich op, zo bleek uit de halfjaarcijfers die met werden gepubliceerd.

Het nettoverlies is in het eerste half jaar opgelopen tot euro 224,2 miljoen van euro 55,7 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder.

Er werden in de eerste zes maanden 15.194 auto's verkocht aan klanten. Het aantal verkochte auto's aan de groothandel kwam uit op 12.871.

Geld, geld!
Intussen wacht het concern handenwringend op goedkeuring van een overeenkomst met twee Chinese partijen. Swedish Automobile rekent op goedkeuring in de herfst. Het valt voor de autofabrikant te hopen dat de herfst in China vroeg valt dit jaar. 

Het is vraag of de Chinese partners de oorspronkelijke overeenkomsten met Saab/Spyker wel wil doorzetten. In ruil voor een miljoeneninvestering zouden de Chinese partijen een pakket aandelen in het autoconcern verkrijgen. Maar op het moment van ondertekening was het aandeel van Spyker meer waard dan nu.

Voor zittende aandeelhouders zal de entree van de Chinezen voor verdere uitholling zorgen. Om Pang Da en Youngman aan hun belang te helpen zal Swedisch Mobile een enorme stroom nieuwe aandelen moeten uitgeven.

Naar schatting verwatert het aandeel met een gigantische 350 procent. Dat betekent dat zittende aandeelhouders hun aanspraak op toekomstige winsten zien versplinteren. Maar winst, dat is wel het laatste wat nu aan de orde is bij het Zweeds-Nederlandse automobielbedrijf.

Topman Victor Muller laat weten de wereld rond te reizen op weg naar verdere financiering. Maar zelfs rasoptimist Muller moet in het persbericht een slag om de arm houden. 

Hij laat weten dat er geen zekerheid is dat "de noodzakelijke financiering verkregen zal worden."

Spyker-verkoop gaat niet door
15 miljoen aan ingecalculeerde inkomsten zijn voorlopig in ieder geval van de baan. De verkoop van sportwagentak Spyker aan de Russische investeerder Vladimir Antonov is door de troebele vooruitzichten voorlopig opgeschort.
Gerelateerde artikelen