VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Victor Muller wil tijdrekken via Zweedse rechtbank

In zijn pogingen Swedish Automobile in leven te houden koopt topman Victor Muller opnieuw tijd. Deze keer via de een Zweedse rechtbank. Het zoveelste noodverband.

Geen nieuwe, exotische investeerder maar een Zweedse rechtbank moet Swedish Automobile weer even lucht geven.

Op de hielen gezeten door schuldeisers heeft dochteronderneming Saab bescherming gezocht bij een rechtbank in Zweden door een "vrijwillige reorganisatie" aan te vragen. De rechter moet nog instemmen met deze surseance.

Dat Victor Muller surseance heeft aangevraagd voor dochter Saab en niet voor heel Swedish Automobile lijkt te begrijpen. Dochter Saab omvat bijna de gehele vennootschap.

Daar komt bij dat Swedish Automobile een Nederlandse vennootschap is. Dat zou betekenen dat surseance door een Nederlandse rechter beoordeeld had moeten worden. Een rechter hier zou de belangen van Zweedse werknemers anders meewegen in zijn oordeel.

Tijd kopen
Met de verrassende stap koopt Swedish Automobile opnieuw tijd, maximaal twaalf maanden. De autofabrikant wacht op definitief groen licht voor wat betreft samenwerking met twee Chinese partijen.

Die partnerschappen zouden Swedish Automobile 245 miljoen euro moeten opleveren, maar daarvoor is toestemming van de Chinese overheid vereist. Dat die goedkeuring er komt is bepaald niet zeker. Geven Chinese autoriteiten goedkeuring voor een Chinese investering in een zwaar verlieslatend westers bedrijf?

Mogelijk rechterlijke bescherming zou goed nieuws zijn voor de werknemers van Saab. Zij krijgen weer loon uitgekeerd, uit een speciaal garantiefonds van de Zweedse overheid, zo meldt Swedish Automobile.

Geen serieuze belegging
Voor aandeelhouders Swedish Automobile betekent het surseance opnieuw geen goed nieuws, maar het is beter dan een direct faillissement, dat ook dreigde.

Dat de toekomst van het autoconcern er somber uit ziet was al enige tijd bekend. Als het geld van Chinese partners los komt verwatert het belang van zittende aandeelhouders enorm, de Chinese partijen worden immers betaald in aandelen (en auto's).

Ook valt te betwijfelen of de partijen in kwestie (Pang Da en Zhejiang Youngman) tegen dezelfde voorwaarden het partnerschap aan zullen gaan. Toen zij het akkoord met Swedish Automobile sloten noteerde het aandeel vele malen hoger dan nu.

De kleine kwart miljard uit China zal maar tijdelijk soelaas bieden. Vanaf volgend jaar zullen de schulden van het autoconcern fors toenemen. Vanaf dan zal forse rente betaald moeten worden over de speciale effecten die werden uitgegeven aan General Motors. Het gaat in totaal om 326 miljoen dollar aan schuld, de rente loopt op tot 12 procent per jaar.

Momenteel loopt Swedish Automobile iedere dag meer achterstand op in de zeer competitieve autoindustrie. Een serieuze belegging is het aandeel Swedish Automobile al tijden niet meer.

Met een laatste koers van 72 eurocent, grote koersuitslagen en de voortdurende operette rond het bedrijf is het aandeel verworden tot voer voor speculanten, beleggers die van een forse gok houden.

Maar voorlopig even niet. De AFM heeft de handel in het aandeel opgeschort in afwachting van nadere berichtgeving door het autoconcern.
Gerelateerde artikelen