VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Victor Muller kan niet blijven speculeren op loyaliteit van betrokkenen

Nu de rechter Saab geen bescherming biedt is het bedrijf vogelvrij. Topman Muller vraagt schuldeisers opnieuw om een gunst. Als hij de regie nog in handen heeft dan moet hij dat nu laten zien.

Swedish Automobile-topman Victor Muller had het "plan B" gedoopt: via tijd kopen via de Zweedse rechter.

Maar plan B is mislukt, de rechter wees de organisatieplannen van het autoconcern af. Muller hoopt nu op meer succes in hoger beroep, dat volgens hem binnen twee weken uitsluitsel zal geven.

In de tussentijd is de onderneming vogelvrij. Het bedrijf heeft voor ongeveer euro 150 miljoen aan achterstallige betalingen uitstaan. Werknemers wachten nog op hun salaris over augustus.

Als één of meerdere van de schuldeisers faillissement aanvraagt voor Swedish Automobile dan is het gebeurd met de onderneming.

C en D
Victor Muller roept de schuldeisers op dit niet te doen. Hij blijft op zoek naar geld voor de korte termijn. Woensdag, nog voor de afwijzing van zijn plannen door de Zweedse rechter, repte Muller al over een ‘plan C' en zelfs een ‘plan D', zonder enige verdere uitleg.

Het is duidelijk: al moet Victor Muller het hele alfabet gebruiken, hij gaat door tot het bittere einde. Tegenover Zweedse journalisten zei hij dat "Saab zal vechten tot de laatste man."

Muller heeft het overleven of in leven houden van patiënt Saab intussen tot een persoonlijk gevecht gemaakt. Hij speculeert op de warme gevoelens die in Zweden nog steeds leven voor de nationale trots Saab. Wie zou daar de stekker uit durven trekken?

Zweedse vakbonden stellen het concern . Als er aanstaande dinsdag geen oplossing is vragen ze het faillissement aan.

Niemand wijzer
Intussen wordt niemand wijzer van de huidige situatie. Aan ondernemen komt Swedish Automobile al tijden niet meer toe, leveranciers en werknemers wachten op hun geld, de reputatieschade is zelfs bij overleven enorm.

Beleggers in het aandeel Swedish Automobile zijn al langere tijd de klos. De koers zakt verder en verder, vandaag met meer dan veertig procent. Maar ook als het bedrijf partners vindt om te overleven zal het aantal uitstaande aandelen enorm zijn en de belangen van zittende aandeelhouders versplinteren.

Strijdlust en volharding zijn onmisbare eigenschappen voor een ondernemer. Victor Muller beschikt er onmiskenbaar over. Verantwoordelijkheidsbesef en realiteitszin horen ook in dit rijtje thuis.

Maar Victor Muller kan niet blijven rekenen op de loyaliteit van werknemers en aandeelhouders. Als hij de regie nog in handen heeft dan moet hij dat nu laten zien.
Gerelateerde artikelen