VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeelhouders Saab gaan mogelijk enorme verwatering tegemoet

De huidige aandeelhouders van Swedish Automobile krijgen het mogelijk veel zwaarder voor de kiezen nu twee beoogde Chinese partners opnieuw willen onderhandelen over de voorwaarden van hun financiële steun.

De Chinese bedrijven die voornemens waren geld te steken in het noodlijdende Saab hebben de recente ontwikkelingen blijkbaar aangegrepen om de onderhandelingen te heropenen.

Dat is niet vreemd, voor het bedrag dat de twee Chinese bedrijven in Saab wilde investeren kunnen ze nu het complete bedrijf meer dan tien keer kopen.

Even terug in de tijd. De Chinese bedrijven Youngman en Pang Da kondigden op 4 juli van dit jaar aan een bedrag van 245 miljoen euro in Saab te willen steken.

Bij de beurskoers van dat moment (4,19 euro), zou Pang Da een belang van 24 procent en Youngman een belang van 29,9 procent krijgen.

Indien de 245 miljoen euro tegen de huidige koers van 0,97 euro wordt ingebracht, levert dat de Chinezen 252 miljoen aandelen op. Er staan op dit moment een kleine 25 miljoen aandelen Swedish Automobile uit, zodat de mogelijke verwatering op meer dan 1000 procent komt: het aantal aandelen wordt dan ruim verelfvoudigd.

Youngman en Pang Da wachten trouwens voor het doorgaan van de investering al maanden op toestemming van de Chinese autoriteiten.

Uit de boedel
Gezien de gang van zaken bij de Zweedse automaker is het niet uit te sluiten dat het merk Saab binnenkort nog goedkoper uit een failliete boedel wordt gekocht. Wat dat aangaat is het best begrijpelijk dat de Chinese autoriteiten niet al te veel haast maken.

Het aandeel Swedish Automobile kwam als Spyker in 2004 voor 15,50 euro naar de Amsterdamse beurs. Na een piek in 2006 rond 22 euro is er van die investering nu nog maar een schamele euro over. Dividend is nooit uitgekeerd. 

Wel werden er heel wat aandelen bijgedrukt voor de financiering van Mullers uiteenlopende luchtkastelen. Het aantal uitstaande aandelen is sinds 2004 al vertienvoudigd, dat zou nu dus in één klap ruimschoots nog een keer kunnen gebeuren.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen